sâmbătă, 26 iulie 2014

Cum am invatat copilul sa faca la olita in numai o luna - partea I -

Exista cateva "pietre de hotar" in dezvoltarea unui pui de om, in special in primii de ani de viata. Sunt cei mai importanti ani, in care achizitiile motrice, sociale si de limbaj transforma incet un bebelus in mic omulet: se taraste, merge in patru labe, apoi in picioare, incepe sa fie diversificat, incepe sa articuleze cuvinte...

Invatatul la olita este un pas la fel de mare precum este si cel al diversificarii. Si necesita aceeasi rabdare si pregatire prealabila, pentru ca demersul invatarii copilului cu aceasta deprindere sa se faca lin, cu voie buna si cu rezultatul dorit: renuntarea la scutece. Pentru aceasta, atat copilul, cat si parintele, trebuiesc sa fie pregatiti. 

Cand spun: sa faca la olita, nu ma refer la un parinte care pune un copilas mic pe olita, si se intampla ca puiul sa faca acolo, ci la tot ce presupune acest pas: copilul sa mearga singur la olita, sa isi dea jos/traga sus pantalonii.

Care este varsta optima pentru a invata la olita? Se spune ca atunci cand sfincterele, anal si urinar, incep sa se maturizeze iar copilul sa capete continenta. Primul se maturizeaza sfincterul anal, apoi cel urinar. Si asta se petrece de obicei, undeva in jurul varstei de 1 an si 6 luni, desi varsta poate diferi putin in functie de copil.

Cu aproximativ o luna inainte, se poate recurge la achizitionarea olitei, pentru a obisnui copilul cu prezenta ei. Eu personal, recomand achizitionarea unei olite care sa serveasca scopului, nu sa cante sau sa semene cu nu stiu ce animalut de calarit, pentru ca vom risca sa cream confuzie in mintea copilului. Trebuie avut in vedere conformatia copilului, adica daca este un copil mai slabut, sa stea cu funduletul pe ea, si nu in ea :)))), sa aiba partea detasabila pentru a facilita aruncarea rezultatelor dorite :) la wc si curatarea acesteia, si nu in ultimul rand, baza sa fie antialunecare, pentru a avita accidentarile in timpul asezarii/ridicarii de pe olita. 

Cum ne dam seama ca este pregatit copilul pentru a invata la olita? 

Sunt 7 semne care ne indica un copil pregatit de etapa olitei, si nu este recomandat sa incepem daca unul dintre ele nu este bifat: 
- copilul are cel putin 1 an si 6 luni
- dupa somnul de amiaza scutecul este uscat (ceea ce inseamna ca a castigat ceva control al vezicii urinare)
- copilul iti aduce o minge, o jucarie, un obiect, atunci cand ii ceri
- copilul isi poate arata cu manuta partea corpului de care il intrebi (nas, gura, ochi, ureche)
- copilul stie sa spuna cand face caca/pipi, sau da semnale in acest sens (se tine de pantaloni, incremeneste din joaca etc)
- copilul este nerabdator sa se dezbarce singur, si intelege ce insemana sa iti dai jos/sa iti ridici pantalonasii
- copilul are capacitatea de a sta putin linistit timp de 5-10 minute, sau de a se concentra asupra unei jucarii, carticele

Etapa pregatitoare

Am inceput etapa pregatitoare la varsta de 1 an si 5 luni a micutei mele. O luam cu mine la baie, de manuta, si o incurajam sa stea pe olita, fara sa-i dau jos pantalonii sau scutecul, ci asa, pur si simplu sa se aseze. Nu o fortam sa stea acolo in nici un caz. In schimb, am convins-o in timp sa se aseze singurica, pentru ca i-am permis sa observe la mine tot ritualul care tine de folosirea toaletei. Practic ea observa, iar eu vorbeam si ii descriam ce faceam, si o luam cu mine la baie cat de des posibil:



       mama trebuie sa faca pipi” (luam copilul de manuta cu noi la baie)
“mama face pipi in wc” (aratam wc-ul)
“mama isi da jos pantalonii”
“mama se aseaza pe wc si face pipi, iar tu poti sa stai pe olita ta” (cand se aseaza pe olita copilul trebuie laudat: vai, ce baiat/fetita istet/isteata, ce frumos sta pe olita!)
“mama a terminat si isi ridica pantalonii”
Concomitent, pe timpul zilei, invatam copilul si regulile igienei, spalandu-l si stergandu-l pe maini, punand accent pe cuvintele UD si USCAT:
         “ mainile se uda cu apa iar apoi le uscam cu prosopul” 
   
     Reguli de urmat pe tot parcursul antrenamentului
    ATENTIE!    
Niciodata nu ii vom spune sau da de inteles copilului ca CACA este dezgustator,  miroase urat etc deoarece va crede ca face ceva rau si se va bloca/constipa;
Toata lumea din casa trebuie sa foloseasca aceiasi termeni: ex PIPI si CACA 
Daca se mai scapa in pantaloni, nu trebuie sa aratam dezgust/dezaprobare, deoarece copiii sunt foarte sensibili.
Etapa pregatitoare a durat la noi o luna, timp in care am explicat mereu rolul olitei, iar fetita a inceput sa se aseze de bunavoie pe ea, imbracata, si imi observa rutina f atenta. Mai tarziu, am realizat ca ea era f atenta si la datul pantalonilor jos, si ridicarea lor, asa ca nu omiteti sa-i vorbiti despre asta, exact ca in exemplul de mai sus.

Prima etapa (2 saptamani)
Atunci cand copilul incepe sa vina de bunavoie cu noi la baie, si prezinta cele 7 semne ca este pregatit, trecem la etapa a doua.
Astfel, numai seara, atunci cand ii pregatim baita si lasam apa sa curga in cada, incurajam copilul sa stea pe olita, de data aceasta FARA SCUTEC, pentr o perioada de 5-maxim 10minute. Sunetul apei curgand il va ajuta sa faca pipi la olita, insa chiar si daca nu face, ci numai sta, copilul trebuie laudat: "vai, ce frumos stai pe olita, ca o fetita/un baiat mare!" 
Pentru a convinge copilul sa stea, puteti sa luati cu voi la baie 2-3 carticele preferate, din care sa-i aratati si sa-i povestiti.
Daca reuseste sa faca ceva, lauda copilul foarte mult!"vai, ce fetita/baiat isteata, a facut pipi la olita!"
Statul pe olita cu funduletul gol in timp ce pregatim baia, va dura o saptamana, daca reuseste sa faca acolo. Daca nu a reusit inca, nu-i problema, continua numai aceasta faza. 
Atunci cand reuseste sa faca seara pipi pentru o saptamana, in cea de-a doua saptamana putem incepe sa punem copilul pe olita si imediat dupa micul dejun, SAU dupa somnul de amiaza. Asta pentru inca o saptamana. 
In aceasta etapa copilul inca poarta scutec, nu se face renuntarea la acesta. 
                                                         >>>>>>>>><<<<<<<<<<<

Intre timp...pregatiti-va psihic pentru a doua etapa, cea mai importanta si solicitanta. Este foarte important ca, pe langa faptul ca avem un copil pregatit, trebuie si noi, ca parinti, sa fim pregatiti de acest pas, fiind rabdatori, increzatori, si avand la dispozitie resursele necesare inca din prima zi a celei de-a doua etape: TIMP numai pentru copilul tau, un TABEL printat in mai multe exemplare- in care vom nota ziua, ora si minutul, si rezultatul respectiv, cat si un TABEL HAIOS CU RECOMPENSE, pe care-l puteti pregati din timp (noaptea de ex, cand doarme micutul si va puteti exersa imaginatia in voie :))) cum faceam eu pe la dupa 00:00- cu 2 rubrici pt caca si pipi, in care vom lipi stelute, sau smiling-face-uri, sau ce mai considerati, ca recompensa pt reusitele copilului- eu am facut stelute mari pt caca si stelute mici pt pipi, pe care le-am decupat dintr-o carte pe care o iubise fooooarte mult, incat majoritatea paginilor erau rupte sau rontaite!






VA URMA.....