Ok, acum ca v-ati hotarat asupra spitalului si obstreticianului, dupa cum v-am sfatuit in articolul precedent, este timpul sa vorbim despre ce controale si analize ar trebui sa faceti pe durata sarcinii, cand anume, si cum puteti sa evitati sa scoateti din buzunar o avere in acest scop.
Insa inainte de a va apuca de facut copii, este bine ca femeia sa faca un test Babes Papanicolau, si analize de sange si de RH. Daca RH-ul femeii este pozitiv, nu este obligatoriu sa-l mai faca si barbatul.
- Ecografia morfologica si dublul test de trimestrul I. Acestea se efectueaza in saptamanile 12-13 pentru a determina numarul bebelusilor, cati centimetri are bebe, conturul cranian, osul nazal, inimioara sa fie tertacamerala, coloana vertebrala sa fie normala, stomacelul sa fie vizibil, membrele sa fie trisegmentate, pozitia placentei, volumul lichidului amniotic si, cel mai important la aceasta ecografie, dimensiunea translucentei nucale. Translucenta nucala reprezinta masuratoarea tesutului moale sau vascozitatea lichidului de la ceafa copilului. Daca translucenta nucala este mare, copilul este susceptibil de sindromul Down dar si de probleme cu structura inimii. Un alt posibil semn de sindrom Down este faptul ca osul nasului nu este format si vizibil. In aceasta situatie se recomanda amniocenteza. Acesta este un test care se efectueaza aprox in sapt 16 de sarcina, insa prezinta un oarecare risc de avort spontan deoarece in cadrul procedurii se preleveaza lichid amniotic din uter.
Dublul test se efectueaza in acelasi scop, acela de a elimina orice banuiala de malformatie congenitala. Practic se recolteaza sange al gravidei (dintr-o vena din brat) si se fac analize. Pe langa dublul test probabil se vor recomanda si analize de toxoplasmoza, listerie, rubeola, hepatita B si C.
Pregatiti-va sa scoateti din buzunar o suma considerabila pentru ecografia de trim I si dublul test, in jur de 1000 Ron. Da, o mie. Si retineti ca acestea trebuiesc facute in aceeasi zi, sau la un intreval de cel mult 24 ore una de cealalta. Recomand ca aceste prime teste sa se faca la o clinica privata, fiind cele mai importante.
In aceasta perioada veti vedea ca bebe este complet format, si isi misca mainile si picioarele, chiar daca are numai ..5 centimetri! :)
PS: inca din aceasta perioada s-ar putea sa va confruntati cu o situatie neplacuta - aparitia suparatoarei candidoze. In primul semestru nu avem voie sa o tratam medicamentos, asa ca...rabdare. Puteti eventual sa faceti un examen de secretie pt a va asigura ca este candidoza si nu altceva. Desi este suparatoare, candidoza nu reprezinta nici un pericol pt fat, ci numai disconfort pentru mamica.
In aceasta perioada veti vedea ca bebe este complet format, si isi misca mainile si picioarele, chiar daca are numai ..5 centimetri! :)
PS: inca din aceasta perioada s-ar putea sa va confruntati cu o situatie neplacuta - aparitia suparatoarei candidoze. In primul semestru nu avem voie sa o tratam medicamentos, asa ca...rabdare. Puteti eventual sa faceti un examen de secretie pt a va asigura ca este candidoza si nu altceva. Desi este suparatoare, candidoza nu reprezinta nici un pericol pt fat, ci numai disconfort pentru mamica.
- Ecografia morfologica de trimestrul II.
Ecografia de trimestrul II am efectuat-o la spitalul ales (Filantropia), spital recomandat de mai multi cunoscuti si colegi de munca, unde mi-am gasit si obstreticianul dorit- dl dr. Popescu Florin. Pt a beneficia de gratuitatea ecografieie de semestrul II, trebuie sa aveti trimitere de la medicul de familie, precum si adeverinta de la locul de munca precum ca angajatorul a cotizat pt voi la casa de asigurari de sanatete.
Aceasta ecografie se efectueaza aprox in saptamana 21-22. In cadrul acesteia se verifica craniul si creierul, fata (ochi, os nazal, cavitate bucala), scheletul (torace, coaste), membrele, inima cu vasele mari (aorta si pulmonara), coloana, plamanii, muschiul diafragm, abdomenul (ficat, punga gastrica, anse intestinale), rinichii si vezica, sexul, placenta, lichidul amniotic, colul (sa fie inchis), si cordonul ombilical si vasele acestuia. Se mai efectueaza simasuratori Doppler- adica se asculta inimioara puiutului, si se fac masuratori.
- Ecografia morfologica de trimestrul III.
Ecografia de trimestrul III se efectueaza in saptamana 30-31. In cadrul acesteia se verifica starea de bine a bebelusului indeosebi prin artera ombilicala, arterele uterine stg si dreapta si artera cerebrala medie, si biometria fetala.
- Testul de depistare Streptococ B.
Aproximativ in saptamana 34-35 se efectueaza o recoltare pt a determina daca exista riscul sa aveti streptococul B. Acesta este o bacterie care se gaseste in vagin (daca sunteti infectata), si poate afecta fatul in cazul unei nasteri vaginale. Daca rezultatul de laborator iese pozitiv, atunci vi se vor administra antibiotoce, fie in timpul travaliului, fie in ultima saptamana de sarcina.
- Ultima ecografie de verificare a angajarii fatului.
Nu este recomandat sa exageram in sarcina cu ecografiile numai pentru a-l vedea pe micut. Un numar de maxim 4 ecografii sunt suficiente, iar cel mai indicat este ca acestea sa fie 2D. Daca totusi nu va puteti stapani curiozitatea de a-l vedea mai bine pe bebe, faceti numai 1 ecografie 3D cand sarcina este mai avansata. Asta bineinteles in cazul cand nu exista probleme care necesita mai multe analize.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Feel free to comment