Revin cu cel de-al doilea articol legat de ALAPTARE. Si as dori sa o luam cu inceputul. Cu inceputul laptelui, desigur :)
Exista femei a caror lactatie se declanseaza inca din timpul sarcinii, insa nu este o generalizare si nu inseamna ca daca nu ti-au picurat sanii in timpul ultimelor luni de sarcina nu vei avea lapte. Este un mit fals, la fel precum acela ca nasterea prin cezariana zadarniceste alaptarea. Va rog sa nu luati in seama nici intrebarile de-a dreptul tampite de genul: "Ai lapte?" sau remarcile dinaintea nasterii cand poate ai sustinut ca vei alapta: "Mdaa...daca o sa ai lapte..."- toate sunt niste minciuni nascute de cele mai multe ori din dezinformare si din faptul ca in cazul unei gravide sau tinere mamici toata lumea parca se simte datoare sa o asalteze cu sfaturi ,chiar daca aceste sfaturi nu au fost cerute.
Am auzit povesti de la tinere mamici care au fost speriate inca din maternitati ca nu au lapte si ca le moare copilasul de foame si de aceea trebuie sa ii dea asistenta lapte praf.
Cred ca este cazul sa deslusim adevarul, asa-i?
In primul rand, in primele 4-5 zile de la nastere, fie ea vaginala sau prin cezariana, exista un premergator al laptelui, foarte important si de care bebelsuul trebuie neaparat sa beneficieze: COLOSTRUL. Colostrul are o culoare incolora spre galbui iar daca veti pata un prosopel cu el atunci cand va veti mulge prima oara pentru a desfunda mai bine canalele (sau puteti ruga o asistenta sa va faca acest lucru), veti observa ca functioneaza ca un apret, va intari prosopul acolo unde l-a udat. Va recomand ca primele dati sa o lasati pe o asistenta sa va mulga pt ca va fi putin dureros si s-ar putea sa nu vreti sa va aduceti durere singura, chiar daca vorbim de o durere mica.
Acest colostru este foarte bogat in nutrientii de care are nevoie nou-nascutul. Si nu, nou-nascutul nu moare de foame pentru ca e colostrul putin. Stomacelul unui nou-nascut este de marimea unui bob de strugure iar colostrul este tot ce ii trebuie pana cand se va declansa lactatia propriu-zisa.
Colostrul mai are avantajul ca este sarac in grasimi si este foarte usor de digerat de sistemul digestiv imatur al lui bebe (el s-a hranit in burtica numai prin cordonul ombilical, nu?). Trebuie amintit si ca are efect laxativ si va ajuta la eliminarea meconiului (primul scaun al lui bebe, de culoare neagra si textura lipicioasa). Eliminarea meconiului ajuta la eliminarea bilirubinei si astfel se previne aparitia icterului.
Insa cel mai important aspect este acela ca colostrul formeaza primul sistem imunitar al copilului si il protejeaza pe acesta din urma de infectii si boli, prin transmiterea anticorpilor mamei si imunizarea la toate bolile la care mama este imuna.
Pentru ca bebe sa beneficieze de colostru, cereti bebelusul cat mai repede dupa nastere sa il tineti pe burtica (contactul piele pe piele care grabeste si declansarea lactatiei propriu-zise) si sa il alaptati cu colostru. NIMENI, retineti, nimeni nu are dreptul sa va refuze. Este copilul vostru si chiar daca veti da cumva peste personal incapatanat, sustineti-va dorinta cu vehementa!
Un alt beneficiu adus de colostru nou-nascului este ca inveleste cavitatea bucala si intestinele, asigurand o bariera protectoare impotriva agentilor externi.
Asadar nu privati copilul de cel mai bun start al sistemului sau imunitar.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Feel free to comment