vineri, 17 august 2012

Despre alaptare - Avantaje

Incep cu aceasta ocazie o serie de articole dedicate unui subiect sensibil in ziua de astazi, desi foarte natural acum nu mai putin de doua generatii: ALAPTAREA. De ce am ales sa ating acest subiect? Pentru ca tara noastra este codasa in Europa nu numai in ce priveste nasterea naturala, ci si in ce priveste un drept esential al micutilor nostri, dreptul de a fi alaptati.

alaptandu-mi puiul in aer liber
Cum s-a ajuns ca majoritatea femeilor din Romania sa renunte atat de usor la alaptat in favoarea hranirii artificiale a bebelusilor lor, si sa fie sistematic descurajate si prost informate asupra acestui subiect chiar de catre unele asistente din maternitati si medici pediatri, si pana la mamele noastre care nu ne-au alaptat (am fost practic o generatie de nealaptati, sa recunoastem, cator dintre noi nu li s-a spus ca mamele noastre nu prea ne-au alaptat pentru ca "nu am avut lapte, mama"), poate parea un cosmar, insa impreuna putem depasi orice obstacole reale sau imaginare si putem sa le oferim micutilor nostri un start bun in viata. 

Si chiar daca toata lumea pretinde a cunoaste beneficiile alaptarii, eu totusi vreau sa enumar cele mai importante doua mari beneficii:
- importanta factorilor nutritionali si imuni din laptele matern
- si creearea unei legaturi emotionale unice intre mama si copil prin contactul fizic pe care il implica 

Beneficii pro alaptare exista de ambele parti insa, atat pentru copil cat si pentru mama:

Avantaje pt copil:

- laptele matern este alimentul ideal pentru nou-nascuti si sugari deoarece contine anticorpi si factori imuni ce tredc de la mama la copil, protejandu-l de infectii. Coostrul, laptele secretat in primele 2-4 zile de la nastere are un continut ridicat de proteine, anticorpi, si se digera usor. Iar daca copilul este prematur, colostrul va fi cu atat mai protector si mai bogat in anticorpi. 

- pentru ca laptele matern este usor digerabil fata de formulele de lapte praf, scade riscul aparitie constipatiei, tulburarilor gastrice si diareei. unde mai pui ca scutecele unui bebe hranit la san miros mai frumos decat cele ale unuia hranit cu lapte praf :)

- copiii hraniti la san sunt mai putin expusi la raceli, infectii, alergii, astm, eczeme, diabet infantil, rahitism sau gastroenterita

- un copil hranit la san va avea o mai buna dezvoltare intelectuala si emotionala, tensiune arteriala mai scazuta, si sanse mai mici de a deveni obezi in curzul vietii

Avantaje pentru mama: 

- creearea unei legaturi emotionale unice cu bebelusul care va tine depresia postnatala departe

-alaptarea contribuie la contractarea uterului dupa nastere pentru a reveni la dimensiunea initiala

- alaptarea te ajuta sa recapeti silueta mai repede dupa nastere deoarece organismul tau arde grasimile acumulate in timpul sarcinii pentru a le transforma in energie utila in producerea laptelui 

- femeile care alapteaza sunt expuse mai putin riscului de cancer ovarian, de san, sau osteoporoza

- laptele matern este tot timpul la indemana, steril, in permanenta proaspat si la temperatura corecta, zi si noapte. Ca sa nu mai vorbim ca este si gratuit!


Nu am sa mint si vorbesc acum din experineta mea de proaspata mamica ce alapteaza: probabil iti va fi putin greu la inceput si datorita faptului ca bebelusii hraniti la san au nevoie de mai multe mese si mai dese, deoarece laptele matern este digerat rapid si deoarece stomacelul lui bebe este mititel. Nou-nascutii sunt foarte mancaciosi! In primele doua saptamani mi-am alaptat copilul aproape din ora in ora. Insa cu timpul mesele se vor distanta la 2-3 ore pe la 2 luni, cu exceptia perioadelor puseu de crestere. Lunile cu cel mai vizibil puseu de crestere sunt lunile a 2-a si a 3-a. In aceste luni, copilul va avea zile cand va dormi foarte putin pe zi si va dori sa stea la san aproape toata ziua. Sa nu va temeti! Nu ati ramas fara lapte! Este un mod natural al bebelusului de a pregati sanii sa ii ofere mai mult laptic asta pentru ca va avea nevoie in curand de mai mult! Si nu uitati! Laptele se formeza numai cerere-oferta, de aceea alaptarea dupa program este o grava eroare a generatiilor trecute. Dar despre asta in materialul urmator...

O seara linistita :)


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Feel free to comment