joi, 26 iulie 2012

Ce nu am facut in timpul sarcinii...

Orice gravida stie daca s-a informat, sau afla pe parcurs, ca in timpul sarcinii multe dintre lucrurile pe care obisnuiam sa le facem, pe care le mancam sau beam, acum ne sunt interzise pentru ca pot periclita buna dezvoltare a fatului.
Recunosc ca mai ales la inceputul sarcinii atatea interdictii erau putin frustrante, insa m-am supus deoarece am considerat ca binele copilasului trebuie sa fie mai presus decat mofturile si obiceiurile mele. 

Sa va povestesc cam ce nu am facut in sarcina pentru a-l proteja pe bebe:


  • Nu am fumat. Desi eram fumatoare inainte (nu exagerat, 3-4 tigari pe zi-mai mult ma prosteam), am renuntat complet imediat ce am aflat ca sunt insarcinata. Nu am avut nici un regret si nici o pofta de a mai fuma, din contra, mirosul de tigara imi provoca o repulsie nemaintalnita. Evitati locurile unde se fumeaza (va trebui sa mergeti la restaurante cu saloane de nefumatori). Insa nu toate viitoarele mamici simt aceasta repulsie. Este insa bine de stiut ca efectele fumatului asupra fatului sunt dintre cele mai grave: de la greutate foarte mica la nastere, boli de inima, nastere prematura, dificultati respiratorii, risc de moarte subita dupa nastere. 
  • Nu am baut alcool. Niciodata nu am fost fan alcool, nici macar bere, deci n-am avut nici o problema la acest capitol. Este bine de stiut ca placenta poate filtra cat de cat lucrurile rele din mancare, insa exista 3 lucruri pe care nu le poate filtra si care ajung prin sange la fat: tutunul, alcoolul si medicamentele! Printre efectele cele mai grave ale consumului de alcool in sarcina se numara: malformatii, afectiuni articulare (copiii invata sa mearga foarte tarziu), retard mental.
  • Nu am apelat la medicamente.  Stiu, majoritatea ne-am obisnuit sa apelam cu prea mare usurinta la medicamente. Insa in sarcina acest lucru este interzis, cu exceptia cazului de probleme in sarcina si cand obstreticianul ne recomanda. Orice medicament are efecte adverse. Daca aveti dureri de cap sau migrene (cu care ma confruntam eu), un leac bun este sa faceti un ceai de lamaie. Taiati o lamaie in 2, o jumatate o bucatiti si o fierbeti bine, iar cealalta jumatate o stoarceti proaspata in ceaiul fierbinte. Beti ceaiul cald. Nu va functiona la fel de repede ca o pastila, insa efectul va fi de durata! Aveti arsuri? Apelati la iaurturi. Alegeti insa unul care sa aiba gust de iaurt si nu de ...faina cu apa. Eu am facut o selectie de iaurturi si le-am incercat. Am ramas mult timp la Milli, un iaurt la sticla de 0.5. Daca va confruntati cu candidoza, in primul trimestru nu aveti voie sa va tratati. De preferat este sa va tratati cat mai tarziu in sarcina, asta deoarece fatul nu este deloc in pericol, ci numai mama sufera de disconfort (numai eu stiu cate nopti alergam prin casa de mancarime, off ) 
  • Nu beti cafea.  Cafeaua noastra cea de toate zillele. Nu ii face deloc bine lui bebe. Printre efectele deloc de neluat in seama sunt boli de inimioara (aritmii) si greutate mai mica decat 2.5kg la nastere. Daca totusi muriti de pofta, evitati ness-ul si beti cel mult o canuta mica si slaba la 3 zile.
  • Aveti grija ce ceaiuri beti!  Stiu! Aia nu, aia nu! Pai atunci sa bem ceaiuri... STOP. Multe dintre ceaiurile pe care obisnuiam sa le bem ne pot face rau in sarcina. Evitati toate ceaiurile CU AROMA DE... (astazi se introduc E-uri pana si in ceaiuri)! Ceaiurile sigure in sarcina sunt: MUSETEL, MENTA, TEI. Insa niciodata nu exagerati cu nimic. Daca nu sunteti sigura de un ceai pe care doriti sa-l beti, verificati cutia si cititi contraindicatiile. 
  • Aveti grija ce condimente folositi!  Daca nu ati renuntat pana acum la adaosurile de mancare, faceti-o! Cele mai singure condimente sunt sarea si piperul, insa exista situatii cand va trebui sa consumati foarte putina sare- daca aveti probleme cu retinere de apa in corp si umflarea membrelor. Plantele aromatice sunt destul de periculoase, multe dintre ele pot provoca contractii, chiar daca pentru o persoana normala sunt complet inofensive. 
  • Evitati sa va vopsiti parul.  Stiu! Si cu stari de voma, si cu tente de ingrasare, si nevopsita?! DA! In primul trismetru orice obstretician normal la cap va va spune ca nu aveti voie sa va vopsiti. Mai departe faceti ce va spune inima. Nu exista nici un studiu care sa demonstreze faptul ca vopsitul afecteaza sau nu dezvoltarea fatului. Unii spun ca da, altii spun ca ba! Asadar sunt sanse 50% de fiecare parte. Eu nu m-am vopsit decat in luna a 7-a, cand nu ma mai suportam. Insa si atunci am cautat o vopsea cat mai naturala si am facut-o cu o strangere de inima. Recomand vopseaua. Am gasit-o intr-o famacie Help Net: se numeste Biokap si este importata din Italia. Se lauda cu ingredinete naturale, fara parabeni si amoniac. Aveau si nuante de blond. 
  • Nu carati greutati! Chiar daca munciti si credeti ca daca veti cara cateva bibliorafturi mai plinute de colo pana colo nu este mare branza, va inselati. De la caratul unor bibliorafturi am avut contractii din 5 in 5 minute in aproape luna a 7-a, si puteam avea parte de o nastere prematura. Mi-am sunat medicul de urgenta, care mi-a recomandat sa iau un no-spa si un gynipral si sa stau in pat toata ziua. Am purtat medicamentele acestea cu mine peste tot pana la sfarsitul sarcinii- just in case. Asa o sperietura am tras!
  • Nu stati prea mult asezata, dar nici in picioare.  cel putin 5 minute /ora daca aveti munca de birou, trebuie sa va ridicati si sa va plimbati. La fel  nu trebuie sa petreceti foarte mult timp in picioare. Dupa ce va veti anunta angajatorul oficial (adica cu acte de la medic) asupra starii voastre de graviditate, trebuie sa primiti un "raport" de la protectia muncii care va va indica cum sa va feriti de probleme cu sarcina la munca. 
  • Nu consumati foarte multe dulciuri in sarcina.  Riscul este ca fatul si mama sa dezvolte diabet de sarcina (gestational).Acesta se traduice prin nasterea unui bebe macrosom (adica peste greutatea normala, normal fiind intre 2.5kg si 4 kg).
  • Nu consumati urmatoarele alimente:  oua incomplet fierte (galbenusul trebuie sa fie foarte bine fiert)- interzis maioneza; carne incomplet pregatita termic (gratare, prajeli)- cel mai indicat este sa pregatiti carnea temeinic fie fiarta, fie la cuptor; branzeturile cu mucegaiuri. Mai trebuie sa amintesc de bauturile carbogazoase? 


marți, 17 iulie 2012

Ecografii si analize in sarcina

Ok, acum ca v-ati hotarat asupra spitalului si obstreticianului, dupa cum v-am sfatuit in articolul precedent, este timpul sa vorbim despre ce controale si analize ar trebui sa faceti pe durata sarcinii, cand anume, si cum puteti sa evitati sa scoateti din buzunar o avere in acest scop.

Insa inainte de a va apuca de facut copii, este bine ca femeia sa faca un test Babes Papanicolau, si analize de sange si de RH. Daca RH-ul femeii este pozitiv,  nu este obligatoriu sa-l mai faca si barbatul.


  • Ecografia morfologica si dublul test de trimestrul I. Acestea se  efectueaza in saptamanile 12-13 pentru a determina numarul bebelusilor, cati centimetri are bebe, conturul cranian, osul nazal, inimioara sa fie tertacamerala, coloana vertebrala sa fie normala, stomacelul sa fie vizibil, membrele sa fie trisegmentate, pozitia placentei, volumul lichidului amniotic si, cel mai important la aceasta ecografie, dimensiunea translucentei nucale.  Translucenta nucala reprezinta masuratoarea tesutului moale sau vascozitatea lichidului de la ceafa copilului. Daca translucenta nucala este mare, copilul este susceptibil de sindromul Down dar si de probleme cu structura inimii. Un alt posibil semn de sindrom Down este faptul ca osul nasului nu este format si vizibil. In aceasta situatie se recomanda amniocenteza. Acesta este un test care se efectueaza aprox in sapt 16 de sarcina, insa prezinta un oarecare risc de avort spontan deoarece in cadrul procedurii se preleveaza lichid amniotic din uter. 

Dublul test se efectueaza in acelasi scop, acela de a elimina orice banuiala de malformatie congenitala.  Practic se recolteaza sange al gravidei (dintr-o vena din brat) si se fac analize. Pe langa dublul test probabil se vor recomanda si analize de toxoplasmoza, listerie, rubeola, hepatita B si C. 

Pregatiti-va sa scoateti din buzunar o suma considerabila pentru ecografia de trim I si dublul test, in jur de 1000 Ron. Da, o mie. Si retineti ca acestea trebuiesc facute in aceeasi zi, sau la un intreval de cel mult 24 ore una de cealalta. Recomand ca aceste prime teste sa se faca la o clinica privata, fiind cele mai importante.

In aceasta perioada veti vedea ca bebe este complet format, si isi misca mainile si picioarele, chiar daca are numai ..5 centimetri! :)

PS: inca din aceasta perioada s-ar putea sa va confruntati cu o situatie neplacuta - aparitia suparatoarei candidoze. In primul semestru nu avem voie sa o tratam medicamentos, asa ca...rabdare. Puteti eventual sa faceti un examen de secretie pt a va asigura ca este candidoza si nu altceva. Desi este suparatoare, candidoza nu reprezinta nici un pericol pt fat, ci numai disconfort pentru mamica.


  • Ecografia morfologica de trimestrul II. 

Ecografia de trimestrul II am efectuat-o la spitalul ales (Filantropia), spital recomandat de mai multi cunoscuti si colegi de munca, unde mi-am gasit si obstreticianul dorit- dl dr. Popescu Florin. Pt a beneficia de gratuitatea ecografieie de semestrul II, trebuie sa aveti trimitere de la medicul de familie, precum si adeverinta de la locul de munca precum ca angajatorul a cotizat pt voi la casa de asigurari de sanatete. 

Aceasta ecografie se efectueaza aprox in saptamana 21-22. In cadrul acesteia se verifica craniul si creierul, fata (ochi, os nazal, cavitate bucala), scheletul (torace, coaste), membrele, inima cu vasele mari (aorta si pulmonara), coloana, plamanii, muschiul diafragm, abdomenul (ficat, punga gastrica, anse intestinale), rinichii si vezica, sexul, placenta, lichidul amniotic, colul (sa fie inchis), si cordonul ombilical si vasele acestuia. Se mai efectueaza simasuratori Doppler- adica se asculta inimioara puiutului, si se fac masuratori.


  • Ecografia morfologica de trimestrul III. 


Ecografia de trimestrul III se efectueaza in saptamana 30-31. In cadrul acesteia se verifica starea de bine a bebelusului indeosebi prin artera ombilicala, arterele uterine stg si dreapta si artera cerebrala medie, si biometria fetala.


  • Testul de depistare Streptococ B. 

Aproximativ in saptamana 34-35 se efectueaza o recoltare pt a determina daca exista riscul sa aveti streptococul B.  Acesta este o bacterie care se gaseste in vagin (daca sunteti infectata), si poate afecta fatul in cazul unei nasteri vaginale. Daca rezultatul de laborator iese pozitiv, atunci vi se vor administra antibiotoce, fie in timpul travaliului, fie in ultima saptamana de sarcina.


  • Ultima ecografie de verificare a angajarii fatului. 


Nu este recomandat sa exageram in sarcina cu ecografiile numai pentru a-l vedea pe micut. Un numar de maxim 4 ecografii sunt suficiente, iar cel mai indicat este ca acestea sa fie 2D. Daca totusi nu va puteti stapani curiozitatea de a-l vedea mai bine pe bebe, faceti numai 1 ecografie 3D cand sarcina este mai avansata. Asta bineinteles in cazul cand nu exista probleme care necesita mai multe analize.



joi, 5 iulie 2012

Esti insarcinata! Ce ar trebui sa faci?

Tocmai ai aflat ca esti insarcinata! Probabil esti fericita pana la cer si inapoi. Probabil topai prin casa impreuna cu viitorul tatic asa cum faceam si eu intr-o dimineata de octombrie la ora 6:00, tinand strans in mana testul de sarcina si privindu-l ca pe o comoara. 

Dupa primele zile in care va predomina bucuria imensa de a sti ca veti avea un copil, iti vei face o programare la ginecolog pentru a-ti confirma sarcina. La mine de atunci a inceput "distractia", si iti povestesc aceasta intamplare pentru ca tu, viitoare mamica, sa fi ferita de a lua decizii gresite si pripite. 

Am sa dezvalui ca spitalul unde am fost sa mi se confirme sarcina este Spitalul Militar, sectia de ginecologie bineinteles. Am ajuns intr-o seara si a fost consultata de o dna doctor tanara si blonda (nu i-am retinut numele din pacate). Aceasta mi-a confirmat sarcina, a fost un moment magic in care am vazut pe eran UN PUNCT, un punct care deja era copilul meu in formare. :) Insa dupa atata magie dna doctor s-a gandit sa imi strice ziua spunandu-mi, uitandu-se adanc in ochii mei, fara sa imi fi facut vreun examen pelvian (mi-a facut numai o ecografie!) ca, atentie: "Esti candidata pentru cezariana!" POFTIIIIIMMMM? Am ramas masca. Aveam numai 5 saptamani de sarcina si prima doctorita imi dadea o veste bomba (mai ales ca eu intotdeauna   mi-am dorit sa nasc normal, in cazul in care nu existau complicatii). "De ce?" -spun. "Sunteti mica de inaltime" - replica ei m-a lovit direct peste fata ca pe un om prost. Am simtit nevoia sa i-o intorc  cu sarcasm. "Mama mea este mai mica decat mine de inaltime si a nascut 3 copii. Normal." Sic! (eu am 1,60m iar mama 1,50m).

Va dati seama ca aceea a fost prima si ultima vizita la acea dna doctor. Si mi-am dat si eu seama ca imi va fi greu sa gasesc un medic capabil care in zilele noastre sa mearga pe nasterea normala, acum cand nasterile prin cezariana sunt la moda (fara motiv real medical, cerute chiar de paciente si acceptate de doctori, sau cerute de doctori pt simplul fapt ca nu-i mai trezesti noaptea din somn ca nasti si pt ca cezarienele sunt si mai banoase, nu?) Am inceput sa imi caut doctor. 

Insa lasam la o parte putin aceasta problema, pt ca tocmai pasisem din causelul bucuriei de a afla ca sunt insarcinata in caruselul greturilor de dimineata....si de seara! Ooo daaa! :) Mi s-a intamplat de cateva ori chiar sa sun la munca si sa ma scuz ca voi ajunge mai tarziu, pt ca varsaturile mele se incapatanau sa apara exact cand vroiam sa ies pe usa dimineata. Si pana am intrat intr-o rutina cu ele, ei bine ma cam lasau fara suflu si putin tremurand. 

Bucuria de cu putin timp in urma se transformase putin in "bosumflism". Aveam o moaca de mox din cauza greturilor de ziceai ca mi-a murit pisica. :) Schimbarile din corpul meu ma luau prin surprindere. O mana de ajutor am primit de la cumnata mea, care mi-a oferit o carte cu "Ghidul esential al oricarei femei insarcinate" scrisa de vreo 7 doctori din America, care continea sarcina pe saptamani, cu toate modificarile suferite de mama si de embrion/fat. Fratele meu deasemenea mi-a oferit si el o carte foarte buna "Sarcina, nasterea si nou-nascutul". Si m-am pus pe citit...Asta m-a mai linistit oarecum, macar stiam ce mi se intampla!  

Am renuntat la fumat in totalitate (desi nu fumam mai mult de 4 tigari pe zi  si pana in ziua de astazi nu m-am mai apucat si nici nu imi doresc sa mai revin la acest obicei) gandindu-ma la puiutul din burtica. Deasemenea am renuntat la sucurile acidulate (desi nici pe acestea nu le consumam decat foarte rar), si am inceput sa manac foarte sanatos, aceasta insemnand feluri de mancare preparate prin fierbere sau la cuptor (de evitat carnea de pui din comert) pe care mi le pregatea cu mult drag sotul meu fiindca eu nu reuseam nici sa deschid usa de la frigider: mirosul mi se ascutise atat de acut incat eram foarte sensibila la miasme si nu mai puteam gati.

La opt saptamani am revenit la problema cautarii doctorului care sa imi supravegheze desfasurarea sarcinii. Tot la Spitalul Militar. BAD IDEEA!  De data aceasta am fost la un doctor al carui nume nu-l dezvalui (de rusinea lui, nu de altceva!), doctor gen "pomul laudat". S-a purtat execrabil cu mine de genul a avut curajul sa  se rasteasca spre tipat la mine, luandu-ma la misto ca : "fetito eu nu stiu cum ai facut copilul asta" (se referea la faptul ca vai nu ma dezbracasem in curul gol pana sa intre el in cabinet - asta deoarece credeam ca imi face ecografie pe burtica nu din cea intravaginala de care nu facusem oricum niciodata in viata mea si de existenta careia nici cu stiam). O alta replica a fost "de ce ai venit la mine atat de devreme sa-mi pierd timpul"?" (mentionez ca aveam 2 luni deja). Cand am incercat sa-i adresez cateva intrebari legate de faptul ca vomitam numai galben (super amar) replica dansului a fost: "pai bea niste vopsea rosie sa vomiti rosu!" . Nu am sa ascund faptul ca imediat ce am iesit pe usa cabinetului am izbucnit in plans, si am tinut-o asa pana acasa de nu mai stia al meu ce sa-mi faca sa nu mai plang. Plangeam odata pentru ca m-am simtit injosita, si in al doilea rand pt ca mi-am dat seama ca va mai trece ceva vreme pana sa imi gasesc un doctor "asa cum trebuie", care sa vorbeasca cu o femeie decent, sa fie intelegator si sa iti raspunda la intrebari si neclaritati. Asadar, fetelor, nu renuntati sa va gasiti un doctor bun! A treia incercare a mea a fost cu noroc, insa de data aceasta la Spitalul Filantropia. Retineti ca doctorul care ne supravegheaza sarcina trebuie sa va fie un punct de sprijin, nu un motiv de ingrijorare. Nu renuntati sa il cautati, insa din timp!



Introducere


Acest colt de blog il dedic tuturor mamicilor, si sper  sa vina in intampinarea intrebarilor si nelinistilor voastre. In perioada in care am fost insarcinata recunosc ca am fost asaltata de informatii despre acest subiect, unele reale, altele folclor, iar pentru o tanara viitoare mamica am realizat cat este de frustrant sa nu stii precis la ce sa te astepti. Acesta a fost motivul real pentru care, printre picaturi de timp liber, voi mai asterne cate un articol din proprie experienta, care sper sa va fie macar un pic de ajutor! 


Dragilor viitoare mamici, fiti curajoase si fericite, pentru ca la sfarsitul calatoriei care se numeste sarcina, va veti intalni in sfarsit cu puiul vostru mult asteptat! Iar provocarile cresterii bebelusului va vor aduce pe langa si mai multe intrebari, satisfactii unice pe care nu le puteti trai prin intermediul niciunei alte experiente in viata! 

Sa auzim numai de bine!