vineri, 31 august 2012

Interviu despre alăptare cu dr. Jack Newman


Daca nu stiti cine este Dr Jack Newman dati click AICI! Acest interviu a fost realizat special pentru romance, cu sprijinul Asociatiei pentru nastere naturala si alaptare. 










luni, 27 august 2012

10 Greseli care duc la scaderea si disparitia lactatiei

Am observat ca exista, in ciuda "modei" de a hrani bebelusul artificial, tot mai multe mamici care isi doresc sa isi alapteze puii. Zic isi doresc pentru ca unele dintre ele reusesc pentru mai mult timp, altele pentru mai putin. 

Tocmai de aceea am incropit acest articol, pentru a atrage atentia asupra a 10 MARI GRESELI care conduc pana la urma la scaderea si apoi disparitia lactatiei. Ordinea lor este aleatorie, nu in functie de importanta efectului, asta pentru ca am considerat ca oricum, chiar daca vor exista multe voci care sa ma contrazica, toate sunt daunatoare mentinerii unei lactatii suficiente pentru sugar.

1. ALAPTAREA DUPA ORAR

Alaptarea dupa orar este o grava greseala a generatiilor mamelor noastre. Asa le invatau inca din maternitate, sa hraneasca bebelusul la o distanta de cate 3 ore. Ce este si mai grav, este ca aceasta practica inca le mai este "predata" si in ziua de astazi mamicilor in unele maternitati. De ce nu este bine? Pentru ca sugarul trebuie sa fie alaptat la cerere. Acesta este un mod sanatos de a mentine si spori lactatia. De fapt, acesta este modul in care laptele se formeaza- CERERE-OFERTA. Cu cat sugarul este pus la san de cate ori are nevoie (isi baga manuta in gurita, plange de foame), cu atat lactatia va fi intretinuta, corpul nostru fiind "instiintat" ca trebuie sa produca lapte pentru pui in cantitatea de care este nevoie. 

In prima luna jumatate sugarul poate cere sa fie alaptat si din ora in ora. Apoi in lunile 2 si 3, cand are loc cresterea cea mai accelerata-puseurile de crestere, iarasi poate cere destul de des.

2. LIPSA ALAPTARII PE TIMPUL NOPTII

Alaptarea pe timpul noptii este foarte importanta si un mare secret al mentinerii lactatiei. Stimularea sanilor la ore tarzii din noapte face minuni pentru lactatie. Bebe poate dori sa manance sau pur si simplu ii poate fi sete, poate suge 10 minute sau 20 minute, nu conteaza, nu cronometrati. Lasati-l sa suga atat cat are nevoie. Va va fi mult mai usor daca bebe este in camera cu voi, si nu in alta camera.

3. INSTALAREA CICLULUI

Daca nu veti alapta mai multe nopti la rand, este foarte posibil sa va revina menstruatia. Pe perioada menstruatiei secretia lactata va scadea simtitor, insa se spune ca va reveni odata cu incetarea acestei perioade insa nu chiar in aceeasi cantitate.

4. OBOSEALA, SUPARAREA STRESUL 

Daca alaptati si doriti sa alaptati in continuare, nu va apucati sa "mutati muntii" prin casa. Chiar daca nu este "luna" peste tot, ce conteaza cel mai mult este camera voastra, unde sta si copilul, a fie aerisita si curata. In rest, puteti face curat cate un pic in fiecare zi. Azi faceti mancare, maine bagati masina la spalat....poimaine stergeti praful....nu toate odata. Eu am observat pe propria piele cand m-a apucat vitejia cu facutul curatului prin casa ca sanii nu se mai umpleau foarte bine de la o repriza de supt la alta.

Evitati supararile si persoanele care va pot cauza suparari si stres. Hormonii stresului nu fac altceva decat sa scada lactatia simtitor! 

5. SUPLIMENTAREA CU LAPTE PRAF 

Multi medici pediatri recomanda mamicilor disperate ca nu se mai satura copilul la san sa suplimenteze cu lapte praf. O grava eroare. Dragi mamici, vor exista perioade cand bebelusul va PAREA ca nu se satura, asta deoarece va dori sa suga foarte des. Nu va speriati! Nu faptul ca nu se satura ii determina sa doreasca sa suga atat! Bebe poate trece pur si simplu printr-un puseu de crestere si atunci el va stimula sanii mai mult pentru ca acestia sa-i ofere o cantitate mai mare de lapte in curand. Sau poate este vara si este foarte cald, si doreste sa suga des pentru ca ii este sete, chiar daca a mancat acum nu mult timp. Sau pur si simplu este suparat sau are o zi mai proasta, iar suptul pur si simplu ii ofera liniste si confort in bratele mamicii lui. Daca bebe creste in gretutate si uda scutecele, nu aveti de ce sa va facei probleme.

Ideea este ca daca vom inlocui o masa de san cu una de lapte praf, sanii nostrii vor percepe imediat ca a scazut numarul de mese ale sugarului si vor produce mai putin lapte, considerand ca de atata are nevoie sugarul (principiul CERERE-OFERTA). Apoi sugarul chiar nu se va satura si va trebui sa mai adaugati o masa de lapte praf, si veti intra intr-un cerc vicios care nu va conduce decat la pierderea lactatiei.

6. OFERIREA DE CEAIURI, APA INTRE MESE 

Aceasta instruire tot de la medicii pediatri vine, care am eu impresia ca au norma de lapte praf, ca doar este o adevarata industrie,nu?! Asa cum m-a invatat pe mine medicul meu pediatru (GRESIT!!!, ca oricum nu ascult toate balivernele pe care le debiteaza!), cica laptele nu tine de sete!!! CAT SE POATE DE GRESIT SI DE FALS! LAPTELE MATERN TINE ATAT DE SETE CAT SI DE FOAME! Daca va veti stoarce putin din san, veti observa ca la incepul arata intotdeauna mai apos. Asta deoarece prima parte a laptelui potoleste setea, apoi vine laptele intermediar, apoi cel gras si satios, pentru ca la final sa fie iarasi mai apos. 

Contrar indicatiilor gresite, nu dati sugarilor nici apa, nici ceaiuri (ex-Baby Drink- CARE MAI CONTINE SI ZAHAR!!!!). Lapticul ii este suficient. Nu se va deshidrata nici pe cea mai torida vara, cum a fost aceasta care tocmai se incheie. Gogosica mea nu numai ca nu s-a deshidratat, dar arata foarte bine si are o piele demna de reclame!

7. FOLOSIREA SUZETEI

Am observat o multime de mamici care le dau bebelusilor lor suzete. Moda asta cu suzeta este ceva de speriat! A inceput de la mamele noastre numai (de 1 generatie in urma mea) si este ca o epidemie, asa s-a extins. Stiu, este mai comod sa ii bagi lui bebe suzeta in gura si sa taca cand iesiti la plimbare. Insa acest lucru in realitate va obosi muschii de suctie ai lui bebe, iar cand va fi pus la san, acesta nu va mai avea puterea necesara pentru a stimula sanii cum trebuie. 

Unele mamici vor spune ca prefera sa le ofere suzeta bebelusilor pentru ca acestia sa nu isi suga degetele, pe care sa ajunga sa le subtieze. Un copil alaptat la cerere NU VA STA CU DEGETUL IN GURA! Si va spun asta din proprie experienta. 

8.  PURTAREA DE SUTIENE NEPOTRIVITE

Desi poate parea un amanunt minor, achizitionarea de sutiene de alaptat potrivite este foarte importanta. Acestea trebuie sa fie comode si sa vi se potriveasca, sa fie 100% din bumbac, sa nu aiba balene de nici un fel, si nici cusaturi.

In caz contrar, canalele galactofore pot fi obturate, iar daca vreti sa alaptati, nu va doriti asta.
Sutiene de alaptare conforme celor de mai sus gasiti la Tonus Elast



9. PRINDEREA INCORECTA LA SAN

Un lucru foarte important este stimularea sanilor, dupa cum am mai spus. Insa cum pot fi sanii stimulati bine, daca sugarul nu este prins corect la san? La inceput mai ales, cand copilul are numai instinctul de a suge, nu si practica, iar proaspata mamica este plina de griji, este foarte important sa invete amandoi cum se face o mufare corecta.

La nou-nascut, mama poate prinde zona de areola de deasupra si dedesubtul sfarcului cu degetul mare desupra si cel aratator dedesubt, si poate stoarce putin lapte pentru a umezi sfarcul si a face sugarul sa deschida gurita. Cand sugarul deschide gura, aceasta trebuie sa fie larg deschisa, nu pe jumatate, ca si cum ar casca. Atunci mama trebuie sa introduca in gura lui nu doar sfarcul ci si parte de jos a areolei. Trebuie verificat ca buzita de jos a copilului sa fie rasfranta. Daca nu s-a facut o prindere corecta se introduce usor in coltul gurii degetul mic pentru a face copilul sa dea drumul la san, si se reincearca mufarea.

10. "REGULA" 10 MINUTE LA UN SAN 

O alta "nazbatie" care dauneaza grav lactatiei este alaptatul dupa ceas si schimbarea de la un san la celalat. 
Dupa cum am mai spus mai sus, laptele are trei parti: prima parte apoasa, a doua intermediara si a treia grasa, satioasa. 

Daca sugarul va fi mutat de la un san la celalalt dupa cate 10 minute, el va suge numai lapte apos si intermediar. Aceasta va duce la o continua senzatie de foame, pe buna dreptate. Asadar, dati bebelusului cate un san, pe rand. L aun supt dati-i un san si lasati-l sa suga pana la capat. Apoi la urmatorul alaptat, oferiti-i celalat san. Pe parcurs, cand sugarul va creste, daca nu se va satura dintr-un san, va trebui sa i-l oferiti si pe celalalt.


Dragi mamici sau viitoare mamici, sper ca acest articol sa va fie de folos, fiind nascut din informatiile pe care le-am cules in timpul celor doua cursuri : de puericultura si scoala mamelor, pe care le-am absolvit pe durata sarcinii mele. Personalul care ne-a predat cursurile a fost unul de exceptie, scolit in strainatate, unde exista cu totul alte metode si tehnici de a vedea si "trata" sarcina, nasterea, si cresterea copilului.


Alaptat linistit! :)

Gogosica mea zambareata :)




sâmbătă, 18 august 2012

Colostrul- primul lapte

Revin cu cel de-al doilea articol legat de ALAPTARE. Si as dori sa o luam cu inceputul. Cu inceputul laptelui, desigur :)

Exista femei a caror lactatie se declanseaza inca din timpul sarcinii, insa nu este o generalizare si nu inseamna ca daca nu ti-au picurat sanii in timpul ultimelor luni de sarcina nu vei avea lapte. Este un mit fals, la fel precum acela ca nasterea prin cezariana zadarniceste alaptarea. Va rog sa nu luati in seama nici intrebarile de-a dreptul tampite de genul: "Ai lapte?" sau remarcile dinaintea nasterii cand poate ai sustinut ca vei alapta: "Mdaa...daca o sa ai lapte..."- toate sunt niste minciuni nascute de cele mai multe ori din dezinformare si din faptul ca in cazul unei gravide sau tinere mamici toata lumea parca se simte datoare sa o asalteze cu sfaturi ,chiar daca aceste sfaturi nu au fost cerute. 
Am auzit povesti de la tinere mamici care au fost speriate inca din maternitati ca nu au lapte si ca le moare copilasul de foame si de aceea trebuie sa ii dea asistenta lapte praf. 

Cred ca este cazul sa deslusim adevarul, asa-i?

In primul rand, in primele 4-5 zile de la nastere, fie ea vaginala sau prin cezariana, exista un premergator al laptelui, foarte important si de care bebelsuul trebuie neaparat sa beneficieze: COLOSTRUL. Colostrul are o culoare incolora spre galbui iar daca veti pata un prosopel cu el atunci cand va veti mulge prima oara pentru a desfunda mai bine canalele (sau puteti ruga o asistenta sa va faca acest lucru), veti observa ca functioneaza ca un apret, va intari prosopul acolo unde l-a udat. Va recomand ca primele dati sa o lasati pe o asistenta sa va mulga pt ca va fi putin dureros si s-ar putea sa nu vreti sa va aduceti durere singura, chiar daca vorbim de o durere mica. 

Acest colostru este foarte bogat in nutrientii de care are nevoie nou-nascutul. Si nu, nou-nascutul nu moare de foame pentru ca e colostrul putin. Stomacelul unui nou-nascut este de marimea unui bob de strugure iar colostrul este tot ce ii trebuie pana cand se va declansa lactatia propriu-zisa.

Colostrul mai are avantajul ca este sarac in grasimi si este foarte usor de digerat de sistemul digestiv imatur al lui bebe (el s-a hranit in burtica numai prin cordonul ombilical, nu?). Trebuie amintit si ca are efect laxativ si va ajuta la eliminarea meconiului (primul scaun al lui bebe, de culoare neagra si textura lipicioasa). Eliminarea meconiului ajuta la eliminarea bilirubinei si astfel se previne aparitia icterului. 

Insa cel mai important aspect este acela ca colostrul formeaza primul sistem imunitar al copilului si il protejeaza pe acesta din urma de infectii si boli, prin transmiterea anticorpilor mamei si imunizarea la toate bolile la care mama este imuna.

Pentru ca bebe sa beneficieze de colostru, cereti bebelusul cat mai repede dupa nastere sa il tineti pe burtica (contactul piele pe piele care grabeste si declansarea lactatiei propriu-zise) si sa il alaptati cu colostru. NIMENI, retineti, nimeni nu are dreptul sa va refuze. Este copilul vostru si chiar daca veti da cumva peste personal incapatanat, sustineti-va dorinta cu vehementa!

Un alt beneficiu adus de colostru nou-nascului este ca inveleste cavitatea bucala si intestinele, asigurand o bariera protectoare impotriva agentilor externi. 

Asadar nu privati copilul de  cel mai bun start al sistemului sau imunitar.

vineri, 17 august 2012

Despre alaptare - Avantaje

Incep cu aceasta ocazie o serie de articole dedicate unui subiect sensibil in ziua de astazi, desi foarte natural acum nu mai putin de doua generatii: ALAPTAREA. De ce am ales sa ating acest subiect? Pentru ca tara noastra este codasa in Europa nu numai in ce priveste nasterea naturala, ci si in ce priveste un drept esential al micutilor nostri, dreptul de a fi alaptati.

alaptandu-mi puiul in aer liber
Cum s-a ajuns ca majoritatea femeilor din Romania sa renunte atat de usor la alaptat in favoarea hranirii artificiale a bebelusilor lor, si sa fie sistematic descurajate si prost informate asupra acestui subiect chiar de catre unele asistente din maternitati si medici pediatri, si pana la mamele noastre care nu ne-au alaptat (am fost practic o generatie de nealaptati, sa recunoastem, cator dintre noi nu li s-a spus ca mamele noastre nu prea ne-au alaptat pentru ca "nu am avut lapte, mama"), poate parea un cosmar, insa impreuna putem depasi orice obstacole reale sau imaginare si putem sa le oferim micutilor nostri un start bun in viata. 

Si chiar daca toata lumea pretinde a cunoaste beneficiile alaptarii, eu totusi vreau sa enumar cele mai importante doua mari beneficii:
- importanta factorilor nutritionali si imuni din laptele matern
- si creearea unei legaturi emotionale unice intre mama si copil prin contactul fizic pe care il implica 

Beneficii pro alaptare exista de ambele parti insa, atat pentru copil cat si pentru mama:

Avantaje pt copil:

- laptele matern este alimentul ideal pentru nou-nascuti si sugari deoarece contine anticorpi si factori imuni ce tredc de la mama la copil, protejandu-l de infectii. Coostrul, laptele secretat in primele 2-4 zile de la nastere are un continut ridicat de proteine, anticorpi, si se digera usor. Iar daca copilul este prematur, colostrul va fi cu atat mai protector si mai bogat in anticorpi. 

- pentru ca laptele matern este usor digerabil fata de formulele de lapte praf, scade riscul aparitie constipatiei, tulburarilor gastrice si diareei. unde mai pui ca scutecele unui bebe hranit la san miros mai frumos decat cele ale unuia hranit cu lapte praf :)

- copiii hraniti la san sunt mai putin expusi la raceli, infectii, alergii, astm, eczeme, diabet infantil, rahitism sau gastroenterita

- un copil hranit la san va avea o mai buna dezvoltare intelectuala si emotionala, tensiune arteriala mai scazuta, si sanse mai mici de a deveni obezi in curzul vietii

Avantaje pentru mama: 

- creearea unei legaturi emotionale unice cu bebelusul care va tine depresia postnatala departe

-alaptarea contribuie la contractarea uterului dupa nastere pentru a reveni la dimensiunea initiala

- alaptarea te ajuta sa recapeti silueta mai repede dupa nastere deoarece organismul tau arde grasimile acumulate in timpul sarcinii pentru a le transforma in energie utila in producerea laptelui 

- femeile care alapteaza sunt expuse mai putin riscului de cancer ovarian, de san, sau osteoporoza

- laptele matern este tot timpul la indemana, steril, in permanenta proaspat si la temperatura corecta, zi si noapte. Ca sa nu mai vorbim ca este si gratuit!


Nu am sa mint si vorbesc acum din experineta mea de proaspata mamica ce alapteaza: probabil iti va fi putin greu la inceput si datorita faptului ca bebelusii hraniti la san au nevoie de mai multe mese si mai dese, deoarece laptele matern este digerat rapid si deoarece stomacelul lui bebe este mititel. Nou-nascutii sunt foarte mancaciosi! In primele doua saptamani mi-am alaptat copilul aproape din ora in ora. Insa cu timpul mesele se vor distanta la 2-3 ore pe la 2 luni, cu exceptia perioadelor puseu de crestere. Lunile cu cel mai vizibil puseu de crestere sunt lunile a 2-a si a 3-a. In aceste luni, copilul va avea zile cand va dormi foarte putin pe zi si va dori sa stea la san aproape toata ziua. Sa nu va temeti! Nu ati ramas fara lapte! Este un mod natural al bebelusului de a pregati sanii sa ii ofere mai mult laptic asta pentru ca va avea nevoie in curand de mai mult! Si nu uitati! Laptele se formeza numai cerere-oferta, de aceea alaptarea dupa program este o grava eroare a generatiilor trecute. Dar despre asta in materialul urmator...

O seara linistita :)