Cat de importante sunt jucariile in dezvoltarea bebelusului? Foarte importante. Mai ales daca nu uitam ca joaca nu este simpla joaca, si ca prin joaca bebelusul si copilul invata si dezvolta deprinderi care mai tarziu vor sta la baza unor abilitati importante.
Exista jucarii care il vor ajuta pe bebelus sa isi dezvolte si perfectioneze vazul, motricitatea manutelor si picioruselor, jucarii care ii stimuleaza auzul, jucarii care il ajuta in momente cheie precum ivirea primilor dintisori, jucarii care ii vor dezvolta inteligenta si nu in ultimul rand imaginatia.
Am sa va dezvalui ce fel de jucarii am achizitionat pentru Gogosica noastra si ce am urmarit ca respectivele jucarii sa indeplineasca astfel incat sa o ajute in dezvoltarea ei de pana acum (3 luni jumatate):
- Carusel muzical: caruselul muzical este foarte important pt ca stimuleaza vederea bebelusului. Incet incet el va urmari cu privirea jucariile care se rotesc si totodata va fi si stimulat auditiv de melodiile gingase si vesele. NU vreau sa par ca ma laud, insa Gogosica nu a privit nici macar o data crucis, si indraznesc sa pun acest lucru pe seama jocului cu caruselul agatat desupra patutului ei. Si daca tot va hotarati sa achizitionati unul, aveti in vedere ca ar fi bine ca volumul sa fie reglabil, sa aiba si lampa de veghe, si sa se declanseze cand copilul plange. Nu n ultimul rand, bebe va fi stimulat si motric, el incercand sa prinda cu manutele jucariile care i se perinda prin fata. Insa retineti ca in momentul cand bebe va putea atinge jucariile, caruselul trebuie indepartat pentru a exclude orice accident. Insa asta probabil va fi mai tarziu de 6 luni.
- Centru de activitati: majoritatea centrelor de activitati sunt dotate cu oglinda (de preferat sa nu fie din sticla)- pentru ca bebe sa invete sa se recunoasca, diverse zornaitoare si fosnitoare agatate de cele doua bari intretaiate. De obicei aceastea stimuleaza vizual prin culorile covoraselor, stimuleaza auditiv si motric facand bebelusul sa inteleaga relatia de cauza-efect. Barile transversale ii dau impresia de spatiu inchis si de siguranta copilului.
- Jucarie de ros: Dintii bebelusului nu ies la o varsta anume ci fiecare bebelus are un orar intern personal de ivire a dintisorilor. Unii se pot naste cu primii dintisori, altora le pota aparea incepand cu 3 luni chiar, insa cei mai multi dobandesc primii incisivi de jos in jurul varstei de 5 luni. Cert este ca toti vor simti nevoia sa roada ceva. Rosul unei jucarii va ajuta in penetrarea gingiei de catre dintisori. Insa ce jucarii este safe sa le dam, avand in vedere ca le vor introduce in gurita? In primul rand sa fie dintr-un material natural, cel mai bine ar fi cauziuc natural. Sa fie dintr-o singura bucata, astfel incat sa nu existe riscul de a inghiti vreo parte componenta. Sa nu contina lichide- exista niste inele de dentitie care au lichid in interior si se pot baga la congelator. Nu recomand asa ceva. In primul rand lichisul interior nu stim ce natura are si prin roadere acesta poate fi inghitit de bebe. In al doilea rand nu este recomandat ca i se dea spre ros unui bebe o jucarie de la congelator pentr ca ii poate provoca degeraturi ale gingiei. Eu recomand cu incredere Girafa Sophie. Este putin mai scumpa dar este safe.
- Jucaria pentru plimbare: este vorba de jucariile zornaitoare care se agata de carucior. Incepand cu varsta de 2 luni, bebe va incepe sa se arate interesat sa le atinga si sa le loveasca, dezvoltand abilitatea de a-si folosi intai palma si apoi degetele, cu care va pipai jucariile. Daca jucaria mai contine printre bile zornatitoare si mutunachi viu colorati, cu atat mai bine. Totusi, aveti grija ca materialele sa nu fie toxice pentru ca mai tarziu bebe va incerca sa le exploreze si cu gurita.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Feel free to comment