joi, 1 noiembrie 2012

Cum facem corect igiena intima a fetitelor

Datorita faptului ca pe internet se gasesc 1001 si una de tampenii legate de igiena intima a bebelusilor de sex feminin, am considerat ca se cere neaparat sa scriu acest articol.
Mai ales si datorita faptului ca, pana si pediatri mai mult sau mai putin pregatiti pentru meseria lor, dau sfaturi gresite mult prea des. 

Un nou nascut de sex feminin (la fel ca si baieteii), va avea in primele zile (saptamana), sexul umflat si rosiatic. Nu este cazul sa va speriati, este ceva normal, cauza fiind hormonii mamei care s-au transmis si la fat. 

Insa cum facem toaleta intima? In primul rand, eu recomand ca bebe sa fie spalat la chiuveta cu apa calda, fara nici un fel de sapun, in detrimentul servetelelor umede care sunt pline ochi de chimicale, si care ataca pielea gingasa si extrem de sensibila a bebe. 

Cu bratul drept sau stang se tine bebelusul ferm apoape de trunchiul nostru, coloana si caputul sprijinindu-i-se de-a lungul bratului nostru, palma avand-o plasata sub fundulet. Jetul de apa trebuie sa nu fie puternic, iar temperatura corecta (nu rece, nu fierbinte, la inceput 37 de grade ceea ce inseamna putin peste apa calaie). 

Dupa ce am curatat cu apa zona pubisului si funduletul, se tamponeaza bebe cu servetele neaparat albe, moi, neaparat neparfumate. Nu avem voie sa despicam labiile pentru a face curat acolo, chiar daca vom observa o secretie albicioasa abundenta. Nici cand curatam cu apa nu avem voie sa incercam sa spalam in acel loc. 

De ce? Acea secretie albicioasa se numeste smegma, si are rolul de protectie a zonei intime a fetitelor., avand efect antibacterial si antiviral. Inlaturarea ei va conduce la iritatii si posibile infectii urinare, ceea ce nu va doriti. Cantitatea de smegma  se va diminua si va disparea de la sine in cateva luni. 

Puteti curata insa f usor si cu mare grija, zona dintre orificiul vaginal si cel anal, unde de obicei mai raman urme de scaun. 

Exemple de astfel de sfaturi gresite pe net se gasesc peste tot, dupa cum spuneam. Astfel pe site-ul Copilul.ro se sustine intr-un articol ca labiile fetitelor trebuiesc indepartate pt a fi curatate. 


Pe Mamici.ele.ro aceleasi sfaturi total gresite cand vorbim de igiena unor bebelusi de sex feminin.


Si tot asa, internetul este plin de "sfaturi"! 

vineri, 26 octombrie 2012

Este umidificatorul de camera o achizitie necesara?

Cand vine vorba despre siguranta, fericirea si binestarea copilului nostru, noi parintii, suntem in stare sa facem orice si mai ales sa cumparam orice numai pentru a-i fi bine puiului. Insa multe dintre achizitiile pe care marketingul foarte eficient din zilele noastre ne impinge sa le procuram, consider personal, ca de fapt sunt total dispensabile. 

Este cazul umidificatorului de camera, cu aburi. Cum am ajuns la aceasta concluzie? 

Nu am sa neg ca marketingul cel eficient dar mai ales dorinta de a-i asigura puiului tot ce este mai bun si mai bun m-a facut si pe mine sa iau in considerare achizitionarea unei astfel de "minuni". Prezentarea beneficiilor pe care acest aparat le aduce este ademenitoare, sustinand ca un aer uscat care nu este bun pentru sanatatea  puiului , ar fi prin intermediul sau umidificat intr-un procentaj optim, mai ales avand in vedere ca aparatul este dotat si cu display pt a arata gradul de umiditate. 

Insa, inainte de a lua orice decizie imi place mie sa imi pun asa, niste intrebari, pentru a evita sa ma arunc cu capul inainte. Prima intrebare care mi-a rasarit in minte a fost: "Este oare aerul din camera/casa destul de umidificat sau este uscat?" Cum imi puteam da seama. M-am interesat ce anume masoara umiditatea. Pai daca termometrul masoara temperatura, umiditatea este masurata de ...HIGROMETRU. Acum ca am aflat cum se masoara umiditatea, de unde puteam achizitiona unul? Si este mai ieftin decat un umidificator? Intai am google it internetul si am aflat ca un higrometru bun combinat cu tot cu tremometru bate undeva la 60 de Ron. pe cand cel mai ieftin Umidificator 120 Ron, deci dublu. Bineinteles, daca umiditatea din camera nu ar fi fost buna, era teapa mea, ar fi trebuit sa cumpar apoi umidificatorul caci se pare ca bolul cu apa pus langa calorifer nu ar umidifica decat aerul din jurul caloriferului.

Surpirza insa! Umiditatea din camera este f buna. O umiditate buna a aerului se spune ca este intre 45%-60%. La mine in casa este de 60% si desi aerisesc de 2 ori pe zi, temeinic, niciodata nu este mai mica. Noaptea mai ales, creste si pana la 70% (ceea ce iarasi nu prea este bine ca favorizeaza aparitia mucegaiului), asta din cauza noastra, a celor 3 ursuleti, care in timpul respirartiei nocturne umidificam aerul mai mult. Pentru cei care nu stiu inca, prin respiratie omul nu elibereaza numai dioxid de carbon, ci si APA sub forma de vapori. Cata? 500ml/persoana/zi. avand in vedere ca noaptea dormim cp 8 ore si suntem 3 persoane, tot eliberam si noi pe noapte 450 ml de apa. 

Concluzia finala: 

Am avut nevoie de umidificator??? NU. (insa avem putina nevoie de un dezumidificator :) ) 
Va doresc la cat mai multe achizitii rationale pt puiutii vostri. 

duminică, 7 octombrie 2012

Faina de LUPIN

Am descoperit de ceva vreme in produsele din super si hyper-marketuri un nou tip de faina: faina de Lupin. Acest tip de faina, in combinatie cu altele chiar, pot rezulta in amestecuri care se lauda ca nu contin gluten, si prin urmare ar fi bune pentru copilasi. MARE ATENTIE!!! LUPINUL GALBEN SI LUPINUL ALB SUNT PLANTE TOXICE de la radacina pana la seminte, si producatoare de alergii. Pe wikipedia veti gasi chiar ca ar fi o planta medicinala. (nu stiu cine pune asemenea informatii acolo si de ce informatiile postate nu sunt verificate de cineva!)
Multe informatii nu exista pe paginile romanesti ale internetului, iar cele care exista ridica in slavi acest nou tip de faina, cum ca ar aduce un nou aport de fibre si alte vrajeli. Nu credeti ce scrie in media. In primul rand, pe  produsele in a caror compozitie intra faina de lupin nu se precizeaza despre ce tip de lupin este vorba. Iar in tratatele de toxicoza lupinul, atat alb cat si galben, este prezentat ca o planta deosebit de toxica, atacand atat mucoasa gastrica, cat si ficatul- necroza icter si chiar staza. 

Va pun la indemana un tratat de toxicoza, urmati linkul de dedesubt, la pagina 10 din 35 veti putea citi ADEVARUL DESPRE LUPIN. 




duminică, 30 septembrie 2012

De ce am ales sa nu imi vaccinez copilul

"Exista o presiune sociala din partea celor care isi vaccineaza copiii cu obedienta unor sclavi, fara sa isi puna si cea mai mica intrebare, care te privesc ca si cum ai fi un razvratit iresponsabil si paranoic, din partea doctorilor care iti cer sa te muti la alt doctor de familie daca refuzi sa iti vaccinezi copilul considerandu-te iresponsabila, din partea gradinitelor care nu te primesc fara carnetul de vaccinari complet, din partea mediei care face apologia vaccinarilor miraculoase....cateodata iti vine sa cedezi, sa intri "in rand cu lumea" apoi iti aduci aminte ca sanatatea copilului tau este de o mie de ori mai importanta decat toate parerile despre tine ca mama. 
Asa ca eu voi merge pe drumul acesta, poate nu este cea mai buna decizie, dar am facut tot ce mi-a stat in putinta, in limitele inteligentei si ratiunii mele, pentru a lua cea mai buna decizie."
- Enela Ilie, 2009, 14 aprilie



In seara aceasta voi atinge un subiect sensibil si foarte discutat, atat pe internet cat si in viata reala: vaccinarea copiilor nostri. 

Am ales acest subiect deoarece circula oral o multime de gogomanii si dezinformari in societate incat parintii sunt total bulversati  ajungand sa ia decizia de a-si vaccina copilul pentru ca este "obligatoriu" sau pentru ca le este frica si nu vor sa-si asume responsabilitatea unei imbolnaviri a puiului lor. 

Cat este insa adevar si cat minciuna propagata cu efectul unui bulgare de zapada? Si de ce ar trebui sa nu luam decizii de frica ci numai in cunostinta de cauza? In primul rand pentru ca oricine doreste poate avea acces la informatie, si nu ma refer la internet, pentru ca pe internet circula o multime de minciuni si prostii, ci pentru ca putem citi legi si ne putem cunoaste drepturile.

1)  In primul rand, desi in media si in societate se propaga in continuare minciuna ca vaccinurile sunt "obligatorii", nu exista nici un vaccin obligatoriu, ci toate sunt RECOMANDATE. Cum de s-a ajuns sa se puna semnul egal intre obligatoriu si recomandat, asta ramane un mare mister! 

Ordonanţa de Guvern nr. 53/2000 nu prevede obligativitatea acceptarii vaccinurilor de catre pacient, nici obligativitatea acestora, ceea ce reiese din art.1 alin.1 „Medicii de familie au obligatia de a asigura vaccinarea...”, (deci nu de a impune!), iar conf alin 2, „schema de vaccinare recomandata ...este prevazuta in anexa”. 

Pe langa aceasta exista o serie de legi, romane si europene, cum sunt Codul Civil, Carta Europeana a Pacientului, Legea Pacientului Roman 46/2003, Constitutia Romaniei, iar toate prevad ca nici un act medical nu poate fi obligatoriu sau impus!  Tot ce trebuie sa faceti pentru a refuza orice vaccinare este sa redactati o declaratie de refuz, model pe care vi-l pun la dispozitie la finalul postarii si care se bazeaza pe legile in vigoare. 

2) Am auzit multe mamici in transportul in comun, discutand marcate ca ele nu ar dori sa-si mai vaccineze copiii, insa au auzit ca acestia nu vor mai fi primiti la gradinita si scoala. Nimic mai fals! Dupa cum am punctat mai sus, nu exista nici o lege care sa prevada obligativitatea vaccinurilor si nici nu va exista vreodata atat timp cat vom mai fi oameni liberi! Intr-adevar, unele gradinite ar putea face nazuri, desi o fisa din partea medicului de familie cum ca acel copil este sanatos ar trebui sa fie de ajuns. Insa avand in vedere faptul ca gradinitele de stat sunt, ma scuzti,cel putin la noi in tara, execrabile, si de acolo iti iei copilul perpetuu bolnav, o gradinita particulara cu programe speciale si educatoare prezente intr-un numar adecvat celui al copiilor este o alegere mult mai buna. De ce pot refuza inscrierea copilului? Pentru ca gradinita nu este considerata invatamant obligatoriu.

Cu totul altfel stam insa la scoala. Nici o scoala nu are dreptul sa refuze inscrierea copilului pe motiv de nevaccinare. Asta deoarece ar incalca un drept esential al omului, dreptul la educatie! Totusi am aflat ca de anul acesta si vaccinurile din scoli se vor face tot la medicii de familie/pediatri, asa ca macar am scapat de vaccinarea pe nepusa masa si fara instiintarea parintilor, cum se mai obisnuieste pe la noi. Daca dati de vreun/vreo nebun/a care nu stie legile, cereti-i sa va dea in scris refuzul inscrierii la scoala a copilului dv si motiivul. Apoi va prezentati frumos la tribunal si castigati dintr-o singura infatisare, cu pagube morale imense care il vor ruina pe parat. 

3) Cel mai important lucru anterior acceptarii unui vaccin ar trebui sa fie informarea. Fiecare vaccin are un prospect, precum orice medicament. Veti vedea ca exista efecte adverse demne de filmele de groaza, si, cantarind bine niste beneficii imagiare (pt ca copilul nu este bolnav) si niste efecte adverse grave (posibile in cazul vaccinarii) sa luati decizia corecta.

Eu le-am refuzat din start si pe cele din maternitate. Este vorba de Antihepatitic B si anti tuberculoza. Si ca sa va dovedesc ca nu am luat decizia in necunostinta de cauza, am sa va spun ca boala Hepatita B, nu se piate lua decat prin contact sexual sau perfuzii cu sange. Nu am inteles de ce trebuiesc vaccinati niste nou nascuti importiva unei boli pe care nu au cum sa o contacteze (daca mama nu are hepatita B). Efectele adverse ale veccinului sunt febra intre 38-40 (pt un nou nascut poate fi fatal, insa vorbim chiar si de paralizie!!! NU ma credeti pe cuvant! Cautati prospectul vaccinului (Engerix se numea sau intrebati medicul cum se numeste daca este alt tip, si cititi-l BINE!)

4) Exista o lista de 26 de vaccinuri pe care parintii neinformati le accepta cu usurinta. Mai ales ca multe dintre ele sunt grupate in pentavaccinuri pe motiv sa nu fie intepat copilul de multe ori, insa mpotivul real este acela de a "pacali" parintele asupra numarului real de vaccinuri inoculate copilului lor. Vorbim aici de cele recomandate incepand cu varsta de 2 luni , si care mai au si rapeluri (adica repetari) pana la varsta de 2 ani. Am citit bineinteles si prospectul acestora, ramane sa le cautati singuri si voi pe intrenet sau sa le cereti medicilor in cauza. Au efecte adverse la fel de uluitoare, multe mutilatoare dpdv motric altele fatale. Ganditi-va ca in cazul in care apar efecte adverse la un pentavaccin, nu se va cunoaste la care dintre cele 5 vaccinuri componente s-a produs. Atunci cum se vor putea trata? Insa cel mai grav este ca la sfarsitul prospectului vaccinului de ex: DTP (care este numai trivaccin) scria ca "in cazul in care observati alte efecte adverse inafara celor din prospect, adresati-va medicului", ceea ce ma duce cu gandul ca aceste vaccinuri sunt EXPERIMENTALE. 


Eu am dorit in cadrul acestui articol sa trag numai un sistem de alarma si sa trezesc cumva potentialul nostru de a ne pune intrebari si astfel de a afla raspunsuri. Probabil se vor pune presiuni verbale asupra dv, intimidari, cum am primit eu, ceva hilar daca va vine sa credeti, ca daca nu-i fac vaccinul antituberculoza copilului, va face cocoasa :D   :D   :D  , sau unele mai vehemente. Insa retineti ca avetio dreptul la o decizie informata si, mai presus de toate, aveti dreptul de a alege daca sa va vaccinati copilul sau nu.

Gasiti dedesubt declaratia de refuz promisa. O seara buna si fiti parinti vigilenti! Numai asa puteti demonstra ca va iubiti cu adevarat copiii, nu acceptand resemnati sa fiti mintiti si dezinformati. 



Catre:
Dna. Dr. ____________________
Medic Primar Medicina de Familie


DECLARATIE DE REFUZ A VACCINARII
Subsemnaţii:
____________________, născut la _______________, domiciliat în ____________________, identificat prin CI seria __, nr. ______ CNP: _____________, eliberata la data de ___________ de catre ________, şi

__________________, născuta la _____________, domiciliata în ________________________, identificat prin CI seria ________, nr. ___________ CNP: ______________, eliberata la data de ____________ de catre _____________,

în calitate de  părinţi ai copilului _____________, nascuta la data de ___________, cu certificat de nastere seria ____nr. _____, CNP ____________, eliberat de catre ___________ la data de _____________,

Fiind pe deplin informați asupra riscurilor administrării, cât şi neadministrării vaccinurilor asupra copilului nostru, declarăm pe propria răspundere că  NU SUNTEM DE ACORD cu administrarea asupra acesteia a niciunui vaccin recomandat pentru varsta de _________) luni, respectiv _______________________

Refuzul nostru expres, astfel exprimat în scris, este un drept conferit în baza următoarelor legi:

o   Din Constituția României privind Drepturile si Libertatile Fundamentale:
-          Art. 22 (1) “Dreptul la viaţă, precum şi dreptul la integritate fizică şi psihică ale persoanei sunt garantate.”
-           Art. 23 (1) “Libertatea individuală şi siguranţa persoanei sunt inviolabile”
-          Art.26 (1) “Autorităţile publice respectă şi ocrotesc viaţa intimă, familială şi private”
o   Din Codul Civil:
-    Art. 61 Garantarea drepturilor inerente fiinţei umane
(1) Viaţa, sănătatea şi integritatea fizică şi psihică a oricărei persoane sunt garantate şi ocrotite în mod egal de lege.
(2) Interesul şi binele fiinţei umane trebuie să primeze asupra interesului unic al societăţii sau al ştiinţei
-    Art. 64 Inviolabilitatea corpului uman (1) Corpul uman este inviolabil.
 Art.67 Intervenţiile medicale asupra unei persoane
Nicio persoană nu poate fi supusă experienţelor, testelor, prelevărilor, tratamentelor sau altor intervenţii în scop terapeutic ori în scop de cercetare ştiinţifică decât în cazurile şi în condiţiile expres şi limitativ prevăzute de lege.
o   Din Carta Europeana a Drepturilor Pacientului:
-                                  Art.4 Dreptul de Consimtamant: Fiecare individ are dreptul la toate informatiile care ii pot permite sa participe activ in luarea deciziilor referitoare la sanatatea proprie. Aceasta informare este o conditie prealabila oricarei proceduri sau tratament, inclusiv participarea la o cercetare stiintifica. Furnizorii de sanatate trebuie sa ofere pacientului toate informatiile referitoare la tratamentul sau operatia care urmeaza sa fie facute, inclusiv asupra riscurilor asociate, efectelor secundare si alternativelor existente. Aceasta informare trebuie facuta cu suficient timp inainte, si intr-un limbaj accesibil, pentru a permite participarea efectiva a pacientului la luarea deciziei. Pacientul are dreptul sa refuze un tratament sau o interventie medicala sau sa-si schimbe optiunea in cursul tratamentului.

o   Din Drepturile Pacientului in Romania, Legea 46/2003:

-                                     Art. 13. Pacientul are dreptul să refuze sau să oprească o intervenţie medicală asumându-şi, în scris, răspunderea pentru decizia sa; consecinţele refuzului sau ale opririi actelor medicale trebuie explicate pacientului.

o   Din Legea 95/2006 privind Reforma Sanatatii:

-                      Art. 649. - (1) Pentru a fi supus la metode de prevenţie, diagnostic şi tratament, cu potenţial de risc pentru pacient, după explicarea lor de către medic, medic dentist, asistent medical/moaşă, conform prevederilor alin. (2) şi (3), pacientului i se solicită acordul scris.
-                      (2) În obţinerea acordului scris al pacientului, medicul, medicul dentist, asistentul medical/moaşa sunt datori să prezinte pacientului informaţii la un nivel ştiinţific rezonabil pentru puterea de înţelegere a acestuia.
-                      (3) Informaţiile trebuie să conţină: diagnosticul, natura şi scopul tratamentului, riscurile şi consecinţele tratamentului propus, alternativele viabile de tratament, riscurile şi consecinţele lor, prognosticul bolii fără aplicarea tratamentului.
Dorim sa mentionam ca Ordonanţa de Guvern nr. 53/2000 nu prevede obligativitatea acceptarii vaccinurilor de catre pacient, nici obligativitatea acestora, ceea ce reiese din art.1 alin.1 „Medicii de familie au obligatia de a asigura vaccinarea...”, (deci nu de a impune!), iar conf alin 2, „schema de vaccinare recomandata ...este prevazuta in anexa”. Prezenta declaratie a fost editata in 2 (doua)exemplare originale, din care unul a fost inmanat personalului medical.
Data:__/__/_______
Semnaturi:
________________________                                                  _________________________
(Nume parinte)                                                  (Nume parinte)

sâmbătă, 15 septembrie 2012

Cat de importante sunt jucariile

Cat de importante sunt jucariile in dezvoltarea bebelusului? Foarte importante. Mai ales daca nu uitam ca joaca nu este simpla joaca, si ca prin joaca bebelusul si copilul invata si dezvolta deprinderi care mai tarziu vor sta la baza unor abilitati importante.

Exista jucarii care il vor ajuta pe bebelus sa isi dezvolte si perfectioneze vazul, motricitatea manutelor si picioruselor, jucarii care ii stimuleaza auzul, jucarii care il ajuta in momente cheie precum ivirea primilor dintisori, jucarii care ii vor dezvolta inteligenta si nu in ultimul rand imaginatia. 

Am sa va dezvalui ce fel de jucarii am achizitionat pentru Gogosica noastra si ce am urmarit ca respectivele jucarii sa indeplineasca astfel incat sa o ajute in dezvoltarea ei de pana acum (3 luni jumatate):

- Carusel muzical: caruselul muzical este foarte important pt ca stimuleaza vederea bebelusului. Incet incet el va urmari cu privirea jucariile care se rotesc si totodata va fi si stimulat auditiv de melodiile gingase si vesele. NU vreau sa par ca ma laud, insa Gogosica nu a privit nici macar o data crucis, si indraznesc sa pun acest lucru pe seama jocului cu caruselul agatat desupra patutului ei. Si daca tot va hotarati sa achizitionati unul, aveti in vedere ca ar fi bine ca volumul sa fie reglabil, sa aiba si lampa de veghe, si sa se declanseze cand copilul plange. Nu n ultimul rand, bebe va fi stimulat si motric, el incercand sa prinda cu manutele jucariile care i se perinda prin fata. Insa retineti ca in momentul cand bebe va putea atinge jucariile, caruselul trebuie indepartat pentru a exclude orice accident. Insa asta probabil va fi mai tarziu de 6 luni.

- Centru de activitati: majoritatea centrelor de activitati sunt dotate cu oglinda (de preferat sa nu fie din sticla)- pentru ca bebe sa invete sa se recunoasca, diverse zornaitoare si fosnitoare agatate de cele doua bari intretaiate. De obicei aceastea stimuleaza vizual prin culorile covoraselor, stimuleaza auditiv si motric facand bebelusul sa inteleaga relatia de cauza-efect. Barile transversale ii dau impresia de spatiu inchis  si de siguranta copilului. 





- Jucarie de ros: Dintii bebelusului nu ies la o varsta anume ci fiecare bebelus are un orar intern personal de ivire a dintisorilor. Unii se pot naste cu primii dintisori, altora le pota aparea incepand cu 3 luni chiar, insa cei mai multi dobandesc primii incisivi de jos in jurul varstei de 5 luni. Cert este ca toti vor simti nevoia sa roada ceva. Rosul unei jucarii va ajuta in penetrarea gingiei de catre dintisori. Insa ce jucarii este safe sa le dam, avand in vedere ca le vor introduce in gurita? In primul rand sa fie dintr-un material natural, cel mai bine ar fi cauziuc natural. Sa fie dintr-o singura bucata, astfel incat sa nu existe riscul de a inghiti vreo parte componenta. Sa nu contina lichide- exista niste inele de dentitie care au lichid in interior si se pot baga la congelator. Nu recomand asa ceva. In primul rand lichisul interior nu stim ce natura are si prin roadere acesta poate fi inghitit de bebe. In al doilea rand nu este recomandat ca i se dea spre ros unui bebe o jucarie de la congelator pentr ca ii poate provoca degeraturi ale gingiei. Eu recomand cu incredere Girafa Sophie. Este putin mai scumpa dar este safe. 

- Jucaria pentru plimbare: este vorba de jucariile zornaitoare care se agata de carucior. Incepand cu varsta de 2 luni, bebe va incepe sa se arate interesat sa le atinga si sa le loveasca, dezvoltand abilitatea de a-si folosi intai palma si apoi degetele, cu care va pipai jucariile. Daca jucaria mai contine printre bile zornatitoare si mutunachi viu colorati, cu atat mai bine. Totusi, aveti grija ca materialele sa nu fie toxice pentru ca mai tarziu bebe va incerca sa le exploreze si cu gurita. 

vineri, 14 septembrie 2012

Cum am facut primul vaccin antiraceala :)

Nu, nu este vorba despre un vaccin in sensul pe care-l cunoastem datorita mediatizarii lor. Eu sunt o mamica total impotriva vaccinurilor, si nu din paranoia ci pentru ca sunt o persoana vigilenta (si nu este numai parerea mea proprie si personala despre mine, ci a altora). Tocmai de aceea in articolul viitor am sa va povestesc cum am refuzat pana acum toate vaccinurile "OBLIGATORII" adica de fapt RECOMANDATE (inca nu stiu de ce s-a pus semnul egal intre doua cuvinte antonime), incepand cu cele din maternitate si pana la zi, si de ce.

Insa astazi va voi "vorbi" despre un vaccin adevarat. Un vaccin de imunizare, un vaccin care functioneaza si care nu are nici un fel de efecte adverse. 

Totul a inceput acum o saptamana, cand sotul meu drag a venit acasa de la munca cu un inceput de raceala. A incercat sa se izoleze de noi (eu si copil) dormind in alta camera si doftoricindu-se (pastile, ceaiuri etc). Nu am respirat unul in fata altuia (eu si el), insa, cu toata fereala mea, am luat leapsa dupa 2 zile, timp in care lui inca nu-i trecuse. 

El ca el, insa eu, alaptand, nu puteam sa iau medicamente, fiindca toate sunt nerecomandate in alaptare conform prospectelor aferente. Am intrebat la farmacie daca exista vreun "leac" pe care sa-l iau si care sa nu afecteze alaptarea, si mi s-a spus ca NU. Macar am primit un raspuns cinstit. Insa acum, ce era de facut??? Incepeam sa ma simt din ce in ce mai rau, pana la punctul de temperatura 38. 

Leacurile "babesti" au fost in principal salvarea. Am recurs 2 zile la rand la: 
-ceai de lamaie (numai de lamaie) cu miere, chiar daca lamaia este cam acida pt stomacelul lui bebe, gogosica are deja peste 3 luni si m-am gandit ca nu va face tocmai acum colici (si asa nu prea m-am confruntat cu problema asta decat de 2 ori pana la 3 luni)
-bai cu apa cu sare grunjoasa la picioare (un pumn generos de sare cu apa fierbinte, si cu inca o oala de rezerva cu apa mai fierbinte pentru a reincalzi apa din lighean). se lasa cu fiori pe sira spinarii si apoi cu transpiratie- ATENTIE!!! NERECOMANDAT GRAVIDUTELOR
-frectie cu spirt (nu este recomandat carmolul din cauza mirosului f puternic)
-cartofi rasi cu spirt la gat pentru durerea de gat aparuta in a 2-a zi a racelii

Nu am sa omit sa spun ca totusi, de frica, am luat si un paracetamol. Am auzit ca multi doctori il recomanda foarte usor, desi pe prospect este scris ca nu se recomanda in alaptare. Totusi in clipa cea mai cea a racelii, am luat jumatate de pastila, apoi cealalta jumatate peste vreo 4 ore. Si asta a fost tot cu paracetamolul.

Cum am reusit sa nu o imbolnavesc pe Gogosica? Am achizitionat de la farmacie masti de tifon pe care le-am purtat cand o alaptam (nu am incetat o clipa alaptatul), dar si cand dormeam langa ea, ca noi dormim amandoua in pat :) . Cum i-am facut vaccinul importiva racelii? Am alaptat-o. Da! O mama care alapteaza atunci cand este racita ii trasmite prin lapte puiului ei anticorpii proaspat-formati care au pornit la lupta in corpul ei. Astfel, bebelusul este imunizat fara a-l imbuiba cu medicamente.

Si uite asa, a trecut puiul meu pe langa prima raceala din viata ei! Multa sanatate tuturor!

PS: atentie, in cazul in care obsevati ca bebelusul face temperatura mai mare de 37,5 este cazul sa apelati la medic. 


vineri, 31 august 2012

Interviu despre alăptare cu dr. Jack Newman


Daca nu stiti cine este Dr Jack Newman dati click AICI! Acest interviu a fost realizat special pentru romance, cu sprijinul Asociatiei pentru nastere naturala si alaptare. 










luni, 27 august 2012

10 Greseli care duc la scaderea si disparitia lactatiei

Am observat ca exista, in ciuda "modei" de a hrani bebelusul artificial, tot mai multe mamici care isi doresc sa isi alapteze puii. Zic isi doresc pentru ca unele dintre ele reusesc pentru mai mult timp, altele pentru mai putin. 

Tocmai de aceea am incropit acest articol, pentru a atrage atentia asupra a 10 MARI GRESELI care conduc pana la urma la scaderea si apoi disparitia lactatiei. Ordinea lor este aleatorie, nu in functie de importanta efectului, asta pentru ca am considerat ca oricum, chiar daca vor exista multe voci care sa ma contrazica, toate sunt daunatoare mentinerii unei lactatii suficiente pentru sugar.

1. ALAPTAREA DUPA ORAR

Alaptarea dupa orar este o grava greseala a generatiilor mamelor noastre. Asa le invatau inca din maternitate, sa hraneasca bebelusul la o distanta de cate 3 ore. Ce este si mai grav, este ca aceasta practica inca le mai este "predata" si in ziua de astazi mamicilor in unele maternitati. De ce nu este bine? Pentru ca sugarul trebuie sa fie alaptat la cerere. Acesta este un mod sanatos de a mentine si spori lactatia. De fapt, acesta este modul in care laptele se formeaza- CERERE-OFERTA. Cu cat sugarul este pus la san de cate ori are nevoie (isi baga manuta in gurita, plange de foame), cu atat lactatia va fi intretinuta, corpul nostru fiind "instiintat" ca trebuie sa produca lapte pentru pui in cantitatea de care este nevoie. 

In prima luna jumatate sugarul poate cere sa fie alaptat si din ora in ora. Apoi in lunile 2 si 3, cand are loc cresterea cea mai accelerata-puseurile de crestere, iarasi poate cere destul de des.

2. LIPSA ALAPTARII PE TIMPUL NOPTII

Alaptarea pe timpul noptii este foarte importanta si un mare secret al mentinerii lactatiei. Stimularea sanilor la ore tarzii din noapte face minuni pentru lactatie. Bebe poate dori sa manance sau pur si simplu ii poate fi sete, poate suge 10 minute sau 20 minute, nu conteaza, nu cronometrati. Lasati-l sa suga atat cat are nevoie. Va va fi mult mai usor daca bebe este in camera cu voi, si nu in alta camera.

3. INSTALAREA CICLULUI

Daca nu veti alapta mai multe nopti la rand, este foarte posibil sa va revina menstruatia. Pe perioada menstruatiei secretia lactata va scadea simtitor, insa se spune ca va reveni odata cu incetarea acestei perioade insa nu chiar in aceeasi cantitate.

4. OBOSEALA, SUPARAREA STRESUL 

Daca alaptati si doriti sa alaptati in continuare, nu va apucati sa "mutati muntii" prin casa. Chiar daca nu este "luna" peste tot, ce conteaza cel mai mult este camera voastra, unde sta si copilul, a fie aerisita si curata. In rest, puteti face curat cate un pic in fiecare zi. Azi faceti mancare, maine bagati masina la spalat....poimaine stergeti praful....nu toate odata. Eu am observat pe propria piele cand m-a apucat vitejia cu facutul curatului prin casa ca sanii nu se mai umpleau foarte bine de la o repriza de supt la alta.

Evitati supararile si persoanele care va pot cauza suparari si stres. Hormonii stresului nu fac altceva decat sa scada lactatia simtitor! 

5. SUPLIMENTAREA CU LAPTE PRAF 

Multi medici pediatri recomanda mamicilor disperate ca nu se mai satura copilul la san sa suplimenteze cu lapte praf. O grava eroare. Dragi mamici, vor exista perioade cand bebelusul va PAREA ca nu se satura, asta deoarece va dori sa suga foarte des. Nu va speriati! Nu faptul ca nu se satura ii determina sa doreasca sa suga atat! Bebe poate trece pur si simplu printr-un puseu de crestere si atunci el va stimula sanii mai mult pentru ca acestia sa-i ofere o cantitate mai mare de lapte in curand. Sau poate este vara si este foarte cald, si doreste sa suga des pentru ca ii este sete, chiar daca a mancat acum nu mult timp. Sau pur si simplu este suparat sau are o zi mai proasta, iar suptul pur si simplu ii ofera liniste si confort in bratele mamicii lui. Daca bebe creste in gretutate si uda scutecele, nu aveti de ce sa va facei probleme.

Ideea este ca daca vom inlocui o masa de san cu una de lapte praf, sanii nostrii vor percepe imediat ca a scazut numarul de mese ale sugarului si vor produce mai putin lapte, considerand ca de atata are nevoie sugarul (principiul CERERE-OFERTA). Apoi sugarul chiar nu se va satura si va trebui sa mai adaugati o masa de lapte praf, si veti intra intr-un cerc vicios care nu va conduce decat la pierderea lactatiei.

6. OFERIREA DE CEAIURI, APA INTRE MESE 

Aceasta instruire tot de la medicii pediatri vine, care am eu impresia ca au norma de lapte praf, ca doar este o adevarata industrie,nu?! Asa cum m-a invatat pe mine medicul meu pediatru (GRESIT!!!, ca oricum nu ascult toate balivernele pe care le debiteaza!), cica laptele nu tine de sete!!! CAT SE POATE DE GRESIT SI DE FALS! LAPTELE MATERN TINE ATAT DE SETE CAT SI DE FOAME! Daca va veti stoarce putin din san, veti observa ca la incepul arata intotdeauna mai apos. Asta deoarece prima parte a laptelui potoleste setea, apoi vine laptele intermediar, apoi cel gras si satios, pentru ca la final sa fie iarasi mai apos. 

Contrar indicatiilor gresite, nu dati sugarilor nici apa, nici ceaiuri (ex-Baby Drink- CARE MAI CONTINE SI ZAHAR!!!!). Lapticul ii este suficient. Nu se va deshidrata nici pe cea mai torida vara, cum a fost aceasta care tocmai se incheie. Gogosica mea nu numai ca nu s-a deshidratat, dar arata foarte bine si are o piele demna de reclame!

7. FOLOSIREA SUZETEI

Am observat o multime de mamici care le dau bebelusilor lor suzete. Moda asta cu suzeta este ceva de speriat! A inceput de la mamele noastre numai (de 1 generatie in urma mea) si este ca o epidemie, asa s-a extins. Stiu, este mai comod sa ii bagi lui bebe suzeta in gura si sa taca cand iesiti la plimbare. Insa acest lucru in realitate va obosi muschii de suctie ai lui bebe, iar cand va fi pus la san, acesta nu va mai avea puterea necesara pentru a stimula sanii cum trebuie. 

Unele mamici vor spune ca prefera sa le ofere suzeta bebelusilor pentru ca acestia sa nu isi suga degetele, pe care sa ajunga sa le subtieze. Un copil alaptat la cerere NU VA STA CU DEGETUL IN GURA! Si va spun asta din proprie experienta. 

8.  PURTAREA DE SUTIENE NEPOTRIVITE

Desi poate parea un amanunt minor, achizitionarea de sutiene de alaptat potrivite este foarte importanta. Acestea trebuie sa fie comode si sa vi se potriveasca, sa fie 100% din bumbac, sa nu aiba balene de nici un fel, si nici cusaturi.

In caz contrar, canalele galactofore pot fi obturate, iar daca vreti sa alaptati, nu va doriti asta.
Sutiene de alaptare conforme celor de mai sus gasiti la Tonus Elast



9. PRINDEREA INCORECTA LA SAN

Un lucru foarte important este stimularea sanilor, dupa cum am mai spus. Insa cum pot fi sanii stimulati bine, daca sugarul nu este prins corect la san? La inceput mai ales, cand copilul are numai instinctul de a suge, nu si practica, iar proaspata mamica este plina de griji, este foarte important sa invete amandoi cum se face o mufare corecta.

La nou-nascut, mama poate prinde zona de areola de deasupra si dedesubtul sfarcului cu degetul mare desupra si cel aratator dedesubt, si poate stoarce putin lapte pentru a umezi sfarcul si a face sugarul sa deschida gurita. Cand sugarul deschide gura, aceasta trebuie sa fie larg deschisa, nu pe jumatate, ca si cum ar casca. Atunci mama trebuie sa introduca in gura lui nu doar sfarcul ci si parte de jos a areolei. Trebuie verificat ca buzita de jos a copilului sa fie rasfranta. Daca nu s-a facut o prindere corecta se introduce usor in coltul gurii degetul mic pentru a face copilul sa dea drumul la san, si se reincearca mufarea.

10. "REGULA" 10 MINUTE LA UN SAN 

O alta "nazbatie" care dauneaza grav lactatiei este alaptatul dupa ceas si schimbarea de la un san la celalat. 
Dupa cum am mai spus mai sus, laptele are trei parti: prima parte apoasa, a doua intermediara si a treia grasa, satioasa. 

Daca sugarul va fi mutat de la un san la celalalt dupa cate 10 minute, el va suge numai lapte apos si intermediar. Aceasta va duce la o continua senzatie de foame, pe buna dreptate. Asadar, dati bebelusului cate un san, pe rand. L aun supt dati-i un san si lasati-l sa suga pana la capat. Apoi la urmatorul alaptat, oferiti-i celalat san. Pe parcurs, cand sugarul va creste, daca nu se va satura dintr-un san, va trebui sa i-l oferiti si pe celalalt.


Dragi mamici sau viitoare mamici, sper ca acest articol sa va fie de folos, fiind nascut din informatiile pe care le-am cules in timpul celor doua cursuri : de puericultura si scoala mamelor, pe care le-am absolvit pe durata sarcinii mele. Personalul care ne-a predat cursurile a fost unul de exceptie, scolit in strainatate, unde exista cu totul alte metode si tehnici de a vedea si "trata" sarcina, nasterea, si cresterea copilului.


Alaptat linistit! :)

Gogosica mea zambareata :)




sâmbătă, 18 august 2012

Colostrul- primul lapte

Revin cu cel de-al doilea articol legat de ALAPTARE. Si as dori sa o luam cu inceputul. Cu inceputul laptelui, desigur :)

Exista femei a caror lactatie se declanseaza inca din timpul sarcinii, insa nu este o generalizare si nu inseamna ca daca nu ti-au picurat sanii in timpul ultimelor luni de sarcina nu vei avea lapte. Este un mit fals, la fel precum acela ca nasterea prin cezariana zadarniceste alaptarea. Va rog sa nu luati in seama nici intrebarile de-a dreptul tampite de genul: "Ai lapte?" sau remarcile dinaintea nasterii cand poate ai sustinut ca vei alapta: "Mdaa...daca o sa ai lapte..."- toate sunt niste minciuni nascute de cele mai multe ori din dezinformare si din faptul ca in cazul unei gravide sau tinere mamici toata lumea parca se simte datoare sa o asalteze cu sfaturi ,chiar daca aceste sfaturi nu au fost cerute. 
Am auzit povesti de la tinere mamici care au fost speriate inca din maternitati ca nu au lapte si ca le moare copilasul de foame si de aceea trebuie sa ii dea asistenta lapte praf. 

Cred ca este cazul sa deslusim adevarul, asa-i?

In primul rand, in primele 4-5 zile de la nastere, fie ea vaginala sau prin cezariana, exista un premergator al laptelui, foarte important si de care bebelsuul trebuie neaparat sa beneficieze: COLOSTRUL. Colostrul are o culoare incolora spre galbui iar daca veti pata un prosopel cu el atunci cand va veti mulge prima oara pentru a desfunda mai bine canalele (sau puteti ruga o asistenta sa va faca acest lucru), veti observa ca functioneaza ca un apret, va intari prosopul acolo unde l-a udat. Va recomand ca primele dati sa o lasati pe o asistenta sa va mulga pt ca va fi putin dureros si s-ar putea sa nu vreti sa va aduceti durere singura, chiar daca vorbim de o durere mica. 

Acest colostru este foarte bogat in nutrientii de care are nevoie nou-nascutul. Si nu, nou-nascutul nu moare de foame pentru ca e colostrul putin. Stomacelul unui nou-nascut este de marimea unui bob de strugure iar colostrul este tot ce ii trebuie pana cand se va declansa lactatia propriu-zisa.

Colostrul mai are avantajul ca este sarac in grasimi si este foarte usor de digerat de sistemul digestiv imatur al lui bebe (el s-a hranit in burtica numai prin cordonul ombilical, nu?). Trebuie amintit si ca are efect laxativ si va ajuta la eliminarea meconiului (primul scaun al lui bebe, de culoare neagra si textura lipicioasa). Eliminarea meconiului ajuta la eliminarea bilirubinei si astfel se previne aparitia icterului. 

Insa cel mai important aspect este acela ca colostrul formeaza primul sistem imunitar al copilului si il protejeaza pe acesta din urma de infectii si boli, prin transmiterea anticorpilor mamei si imunizarea la toate bolile la care mama este imuna.

Pentru ca bebe sa beneficieze de colostru, cereti bebelusul cat mai repede dupa nastere sa il tineti pe burtica (contactul piele pe piele care grabeste si declansarea lactatiei propriu-zise) si sa il alaptati cu colostru. NIMENI, retineti, nimeni nu are dreptul sa va refuze. Este copilul vostru si chiar daca veti da cumva peste personal incapatanat, sustineti-va dorinta cu vehementa!

Un alt beneficiu adus de colostru nou-nascului este ca inveleste cavitatea bucala si intestinele, asigurand o bariera protectoare impotriva agentilor externi. 

Asadar nu privati copilul de  cel mai bun start al sistemului sau imunitar.

vineri, 17 august 2012

Despre alaptare - Avantaje

Incep cu aceasta ocazie o serie de articole dedicate unui subiect sensibil in ziua de astazi, desi foarte natural acum nu mai putin de doua generatii: ALAPTAREA. De ce am ales sa ating acest subiect? Pentru ca tara noastra este codasa in Europa nu numai in ce priveste nasterea naturala, ci si in ce priveste un drept esential al micutilor nostri, dreptul de a fi alaptati.

alaptandu-mi puiul in aer liber
Cum s-a ajuns ca majoritatea femeilor din Romania sa renunte atat de usor la alaptat in favoarea hranirii artificiale a bebelusilor lor, si sa fie sistematic descurajate si prost informate asupra acestui subiect chiar de catre unele asistente din maternitati si medici pediatri, si pana la mamele noastre care nu ne-au alaptat (am fost practic o generatie de nealaptati, sa recunoastem, cator dintre noi nu li s-a spus ca mamele noastre nu prea ne-au alaptat pentru ca "nu am avut lapte, mama"), poate parea un cosmar, insa impreuna putem depasi orice obstacole reale sau imaginare si putem sa le oferim micutilor nostri un start bun in viata. 

Si chiar daca toata lumea pretinde a cunoaste beneficiile alaptarii, eu totusi vreau sa enumar cele mai importante doua mari beneficii:
- importanta factorilor nutritionali si imuni din laptele matern
- si creearea unei legaturi emotionale unice intre mama si copil prin contactul fizic pe care il implica 

Beneficii pro alaptare exista de ambele parti insa, atat pentru copil cat si pentru mama:

Avantaje pt copil:

- laptele matern este alimentul ideal pentru nou-nascuti si sugari deoarece contine anticorpi si factori imuni ce tredc de la mama la copil, protejandu-l de infectii. Coostrul, laptele secretat in primele 2-4 zile de la nastere are un continut ridicat de proteine, anticorpi, si se digera usor. Iar daca copilul este prematur, colostrul va fi cu atat mai protector si mai bogat in anticorpi. 

- pentru ca laptele matern este usor digerabil fata de formulele de lapte praf, scade riscul aparitie constipatiei, tulburarilor gastrice si diareei. unde mai pui ca scutecele unui bebe hranit la san miros mai frumos decat cele ale unuia hranit cu lapte praf :)

- copiii hraniti la san sunt mai putin expusi la raceli, infectii, alergii, astm, eczeme, diabet infantil, rahitism sau gastroenterita

- un copil hranit la san va avea o mai buna dezvoltare intelectuala si emotionala, tensiune arteriala mai scazuta, si sanse mai mici de a deveni obezi in curzul vietii

Avantaje pentru mama: 

- creearea unei legaturi emotionale unice cu bebelusul care va tine depresia postnatala departe

-alaptarea contribuie la contractarea uterului dupa nastere pentru a reveni la dimensiunea initiala

- alaptarea te ajuta sa recapeti silueta mai repede dupa nastere deoarece organismul tau arde grasimile acumulate in timpul sarcinii pentru a le transforma in energie utila in producerea laptelui 

- femeile care alapteaza sunt expuse mai putin riscului de cancer ovarian, de san, sau osteoporoza

- laptele matern este tot timpul la indemana, steril, in permanenta proaspat si la temperatura corecta, zi si noapte. Ca sa nu mai vorbim ca este si gratuit!


Nu am sa mint si vorbesc acum din experineta mea de proaspata mamica ce alapteaza: probabil iti va fi putin greu la inceput si datorita faptului ca bebelusii hraniti la san au nevoie de mai multe mese si mai dese, deoarece laptele matern este digerat rapid si deoarece stomacelul lui bebe este mititel. Nou-nascutii sunt foarte mancaciosi! In primele doua saptamani mi-am alaptat copilul aproape din ora in ora. Insa cu timpul mesele se vor distanta la 2-3 ore pe la 2 luni, cu exceptia perioadelor puseu de crestere. Lunile cu cel mai vizibil puseu de crestere sunt lunile a 2-a si a 3-a. In aceste luni, copilul va avea zile cand va dormi foarte putin pe zi si va dori sa stea la san aproape toata ziua. Sa nu va temeti! Nu ati ramas fara lapte! Este un mod natural al bebelusului de a pregati sanii sa ii ofere mai mult laptic asta pentru ca va avea nevoie in curand de mai mult! Si nu uitati! Laptele se formeza numai cerere-oferta, de aceea alaptarea dupa program este o grava eroare a generatiilor trecute. Dar despre asta in materialul urmator...

O seara linistita :)


joi, 26 iulie 2012

Ce nu am facut in timpul sarcinii...

Orice gravida stie daca s-a informat, sau afla pe parcurs, ca in timpul sarcinii multe dintre lucrurile pe care obisnuiam sa le facem, pe care le mancam sau beam, acum ne sunt interzise pentru ca pot periclita buna dezvoltare a fatului.
Recunosc ca mai ales la inceputul sarcinii atatea interdictii erau putin frustrante, insa m-am supus deoarece am considerat ca binele copilasului trebuie sa fie mai presus decat mofturile si obiceiurile mele. 

Sa va povestesc cam ce nu am facut in sarcina pentru a-l proteja pe bebe:


  • Nu am fumat. Desi eram fumatoare inainte (nu exagerat, 3-4 tigari pe zi-mai mult ma prosteam), am renuntat complet imediat ce am aflat ca sunt insarcinata. Nu am avut nici un regret si nici o pofta de a mai fuma, din contra, mirosul de tigara imi provoca o repulsie nemaintalnita. Evitati locurile unde se fumeaza (va trebui sa mergeti la restaurante cu saloane de nefumatori). Insa nu toate viitoarele mamici simt aceasta repulsie. Este insa bine de stiut ca efectele fumatului asupra fatului sunt dintre cele mai grave: de la greutate foarte mica la nastere, boli de inima, nastere prematura, dificultati respiratorii, risc de moarte subita dupa nastere. 
  • Nu am baut alcool. Niciodata nu am fost fan alcool, nici macar bere, deci n-am avut nici o problema la acest capitol. Este bine de stiut ca placenta poate filtra cat de cat lucrurile rele din mancare, insa exista 3 lucruri pe care nu le poate filtra si care ajung prin sange la fat: tutunul, alcoolul si medicamentele! Printre efectele cele mai grave ale consumului de alcool in sarcina se numara: malformatii, afectiuni articulare (copiii invata sa mearga foarte tarziu), retard mental.
  • Nu am apelat la medicamente.  Stiu, majoritatea ne-am obisnuit sa apelam cu prea mare usurinta la medicamente. Insa in sarcina acest lucru este interzis, cu exceptia cazului de probleme in sarcina si cand obstreticianul ne recomanda. Orice medicament are efecte adverse. Daca aveti dureri de cap sau migrene (cu care ma confruntam eu), un leac bun este sa faceti un ceai de lamaie. Taiati o lamaie in 2, o jumatate o bucatiti si o fierbeti bine, iar cealalta jumatate o stoarceti proaspata in ceaiul fierbinte. Beti ceaiul cald. Nu va functiona la fel de repede ca o pastila, insa efectul va fi de durata! Aveti arsuri? Apelati la iaurturi. Alegeti insa unul care sa aiba gust de iaurt si nu de ...faina cu apa. Eu am facut o selectie de iaurturi si le-am incercat. Am ramas mult timp la Milli, un iaurt la sticla de 0.5. Daca va confruntati cu candidoza, in primul trimestru nu aveti voie sa va tratati. De preferat este sa va tratati cat mai tarziu in sarcina, asta deoarece fatul nu este deloc in pericol, ci numai mama sufera de disconfort (numai eu stiu cate nopti alergam prin casa de mancarime, off ) 
  • Nu beti cafea.  Cafeaua noastra cea de toate zillele. Nu ii face deloc bine lui bebe. Printre efectele deloc de neluat in seama sunt boli de inimioara (aritmii) si greutate mai mica decat 2.5kg la nastere. Daca totusi muriti de pofta, evitati ness-ul si beti cel mult o canuta mica si slaba la 3 zile.
  • Aveti grija ce ceaiuri beti!  Stiu! Aia nu, aia nu! Pai atunci sa bem ceaiuri... STOP. Multe dintre ceaiurile pe care obisnuiam sa le bem ne pot face rau in sarcina. Evitati toate ceaiurile CU AROMA DE... (astazi se introduc E-uri pana si in ceaiuri)! Ceaiurile sigure in sarcina sunt: MUSETEL, MENTA, TEI. Insa niciodata nu exagerati cu nimic. Daca nu sunteti sigura de un ceai pe care doriti sa-l beti, verificati cutia si cititi contraindicatiile. 
  • Aveti grija ce condimente folositi!  Daca nu ati renuntat pana acum la adaosurile de mancare, faceti-o! Cele mai singure condimente sunt sarea si piperul, insa exista situatii cand va trebui sa consumati foarte putina sare- daca aveti probleme cu retinere de apa in corp si umflarea membrelor. Plantele aromatice sunt destul de periculoase, multe dintre ele pot provoca contractii, chiar daca pentru o persoana normala sunt complet inofensive. 
  • Evitati sa va vopsiti parul.  Stiu! Si cu stari de voma, si cu tente de ingrasare, si nevopsita?! DA! In primul trismetru orice obstretician normal la cap va va spune ca nu aveti voie sa va vopsiti. Mai departe faceti ce va spune inima. Nu exista nici un studiu care sa demonstreze faptul ca vopsitul afecteaza sau nu dezvoltarea fatului. Unii spun ca da, altii spun ca ba! Asadar sunt sanse 50% de fiecare parte. Eu nu m-am vopsit decat in luna a 7-a, cand nu ma mai suportam. Insa si atunci am cautat o vopsea cat mai naturala si am facut-o cu o strangere de inima. Recomand vopseaua. Am gasit-o intr-o famacie Help Net: se numeste Biokap si este importata din Italia. Se lauda cu ingredinete naturale, fara parabeni si amoniac. Aveau si nuante de blond. 
  • Nu carati greutati! Chiar daca munciti si credeti ca daca veti cara cateva bibliorafturi mai plinute de colo pana colo nu este mare branza, va inselati. De la caratul unor bibliorafturi am avut contractii din 5 in 5 minute in aproape luna a 7-a, si puteam avea parte de o nastere prematura. Mi-am sunat medicul de urgenta, care mi-a recomandat sa iau un no-spa si un gynipral si sa stau in pat toata ziua. Am purtat medicamentele acestea cu mine peste tot pana la sfarsitul sarcinii- just in case. Asa o sperietura am tras!
  • Nu stati prea mult asezata, dar nici in picioare.  cel putin 5 minute /ora daca aveti munca de birou, trebuie sa va ridicati si sa va plimbati. La fel  nu trebuie sa petreceti foarte mult timp in picioare. Dupa ce va veti anunta angajatorul oficial (adica cu acte de la medic) asupra starii voastre de graviditate, trebuie sa primiti un "raport" de la protectia muncii care va va indica cum sa va feriti de probleme cu sarcina la munca. 
  • Nu consumati foarte multe dulciuri in sarcina.  Riscul este ca fatul si mama sa dezvolte diabet de sarcina (gestational).Acesta se traduice prin nasterea unui bebe macrosom (adica peste greutatea normala, normal fiind intre 2.5kg si 4 kg).
  • Nu consumati urmatoarele alimente:  oua incomplet fierte (galbenusul trebuie sa fie foarte bine fiert)- interzis maioneza; carne incomplet pregatita termic (gratare, prajeli)- cel mai indicat este sa pregatiti carnea temeinic fie fiarta, fie la cuptor; branzeturile cu mucegaiuri. Mai trebuie sa amintesc de bauturile carbogazoase? 


marți, 17 iulie 2012

Ecografii si analize in sarcina

Ok, acum ca v-ati hotarat asupra spitalului si obstreticianului, dupa cum v-am sfatuit in articolul precedent, este timpul sa vorbim despre ce controale si analize ar trebui sa faceti pe durata sarcinii, cand anume, si cum puteti sa evitati sa scoateti din buzunar o avere in acest scop.

Insa inainte de a va apuca de facut copii, este bine ca femeia sa faca un test Babes Papanicolau, si analize de sange si de RH. Daca RH-ul femeii este pozitiv,  nu este obligatoriu sa-l mai faca si barbatul.


  • Ecografia morfologica si dublul test de trimestrul I. Acestea se  efectueaza in saptamanile 12-13 pentru a determina numarul bebelusilor, cati centimetri are bebe, conturul cranian, osul nazal, inimioara sa fie tertacamerala, coloana vertebrala sa fie normala, stomacelul sa fie vizibil, membrele sa fie trisegmentate, pozitia placentei, volumul lichidului amniotic si, cel mai important la aceasta ecografie, dimensiunea translucentei nucale.  Translucenta nucala reprezinta masuratoarea tesutului moale sau vascozitatea lichidului de la ceafa copilului. Daca translucenta nucala este mare, copilul este susceptibil de sindromul Down dar si de probleme cu structura inimii. Un alt posibil semn de sindrom Down este faptul ca osul nasului nu este format si vizibil. In aceasta situatie se recomanda amniocenteza. Acesta este un test care se efectueaza aprox in sapt 16 de sarcina, insa prezinta un oarecare risc de avort spontan deoarece in cadrul procedurii se preleveaza lichid amniotic din uter. 

Dublul test se efectueaza in acelasi scop, acela de a elimina orice banuiala de malformatie congenitala.  Practic se recolteaza sange al gravidei (dintr-o vena din brat) si se fac analize. Pe langa dublul test probabil se vor recomanda si analize de toxoplasmoza, listerie, rubeola, hepatita B si C. 

Pregatiti-va sa scoateti din buzunar o suma considerabila pentru ecografia de trim I si dublul test, in jur de 1000 Ron. Da, o mie. Si retineti ca acestea trebuiesc facute in aceeasi zi, sau la un intreval de cel mult 24 ore una de cealalta. Recomand ca aceste prime teste sa se faca la o clinica privata, fiind cele mai importante.

In aceasta perioada veti vedea ca bebe este complet format, si isi misca mainile si picioarele, chiar daca are numai ..5 centimetri! :)

PS: inca din aceasta perioada s-ar putea sa va confruntati cu o situatie neplacuta - aparitia suparatoarei candidoze. In primul semestru nu avem voie sa o tratam medicamentos, asa ca...rabdare. Puteti eventual sa faceti un examen de secretie pt a va asigura ca este candidoza si nu altceva. Desi este suparatoare, candidoza nu reprezinta nici un pericol pt fat, ci numai disconfort pentru mamica.


  • Ecografia morfologica de trimestrul II. 

Ecografia de trimestrul II am efectuat-o la spitalul ales (Filantropia), spital recomandat de mai multi cunoscuti si colegi de munca, unde mi-am gasit si obstreticianul dorit- dl dr. Popescu Florin. Pt a beneficia de gratuitatea ecografieie de semestrul II, trebuie sa aveti trimitere de la medicul de familie, precum si adeverinta de la locul de munca precum ca angajatorul a cotizat pt voi la casa de asigurari de sanatete. 

Aceasta ecografie se efectueaza aprox in saptamana 21-22. In cadrul acesteia se verifica craniul si creierul, fata (ochi, os nazal, cavitate bucala), scheletul (torace, coaste), membrele, inima cu vasele mari (aorta si pulmonara), coloana, plamanii, muschiul diafragm, abdomenul (ficat, punga gastrica, anse intestinale), rinichii si vezica, sexul, placenta, lichidul amniotic, colul (sa fie inchis), si cordonul ombilical si vasele acestuia. Se mai efectueaza simasuratori Doppler- adica se asculta inimioara puiutului, si se fac masuratori.


  • Ecografia morfologica de trimestrul III. 


Ecografia de trimestrul III se efectueaza in saptamana 30-31. In cadrul acesteia se verifica starea de bine a bebelusului indeosebi prin artera ombilicala, arterele uterine stg si dreapta si artera cerebrala medie, si biometria fetala.


  • Testul de depistare Streptococ B. 

Aproximativ in saptamana 34-35 se efectueaza o recoltare pt a determina daca exista riscul sa aveti streptococul B.  Acesta este o bacterie care se gaseste in vagin (daca sunteti infectata), si poate afecta fatul in cazul unei nasteri vaginale. Daca rezultatul de laborator iese pozitiv, atunci vi se vor administra antibiotoce, fie in timpul travaliului, fie in ultima saptamana de sarcina.


  • Ultima ecografie de verificare a angajarii fatului. 


Nu este recomandat sa exageram in sarcina cu ecografiile numai pentru a-l vedea pe micut. Un numar de maxim 4 ecografii sunt suficiente, iar cel mai indicat este ca acestea sa fie 2D. Daca totusi nu va puteti stapani curiozitatea de a-l vedea mai bine pe bebe, faceti numai 1 ecografie 3D cand sarcina este mai avansata. Asta bineinteles in cazul cand nu exista probleme care necesita mai multe analize.